Ministrul ucrainean al Apărării: „Suntem un membru de facto al alianței NATO”

Ucraina a devenit în fapt un membru al alianței NATO, a spus ministrul ucrainean al apărării, pe măsură ce țările occidentale, cândva îngrijorate că ajutorul militar ar putea...

Ucraina a devenit în fapt un membru al alianței NATO, a spus ministrul ucrainean al apărării, pe măsură ce țările occidentale, cândva îngrijorate că ajutorul militar ar putea fi văzut ca o intensificare a conflictului de către Rusia, își schimbă „maniera de gândire”, relatează BBC.

Într-un interviu pentru BBC, Olexii Reznikov a spus că era sigur că Ucraina va primi armele de care avea nevoie de mult timp, inclusiv tancuri și avioane de luptă, în timp ce atât Ucraina, cât și Rusia par să se pregătească pentru noi ofensive în primăvară.

„Această îngrijorare despre următorul nivel de intensificare, pentru mine, este un fel de protocol”, a spus Reznikov. „Ucraina ca țară, și forțele armate ale Ucrainei, au devenit un membru NATO. De facto, nu de jure. Pentru că avem armament și știm cum să îl folosim”.

Reznikov nu crede că mesajul său este unul controversat nici pentru Rusia și, poate, nici pentru NATO, care și-a luat măsuri de precauție ca alianța să nu fie văzută ca o participantă la conflict.

„De ce să fie controversat? Este adevărat. Este un fapt”, a spus Reznikov. „Sunt sigur că pe viitor vom deveni un membru NATO de drept.”

Ministrul ucrainean a comentat și situația din estul țării, pe care a descris-o ca fiind „foarte dificilă”, dar ținută „sub control”. Reznikov a spus că luptătorii Grupului Wagner sunt folosiți în atacuri care vin „val după val după val”, ceea ce duce la un număr mare de victime.

Reznikov a mai spus că Evgheni Prigojin, fondatorul Wagner, ar fi interesat de posibilele beneficii economice pe care le prezintă cucerirea orașului Soledar, care deține cele mai mari mine de sare din Europa. „Vor câștiga bani din sânge”.

Rusia pierde între 500 și 600 de soldați pe zi în Ucraina

Ministrul ucrainean a mai spus că rușii pierd între 500 și 600 de soldați pe zi în Ucraina, în timp ce trupele ucrainene suferă de 10 ori mai puține victime. Rusia își adună forțele și aduce mai multă muniție și arme în pregătirea unei ofensive lansate din zonele pe care le ocupă deja în sudul și estul țării, potrivit lui Reznikov.

Reznikov a respins, însă, posibilitatea ca Rusia să lanseze o nouă invazie de pe teritoriul Belarusului. Deplasarea trupelor în nordul țării „ar necesita foarte mult timp și Rusia nu mai are resurse”.

Anunțul că Polonia și Marea Britanie se pregătesc să trimită tancuri Ucrainei și comentariul lui Reznikov conform căruia armata ucraineană va primi și mai multe „tancuri, avioane de luptă și arme cu rază lungă de acțiune” care lovesc ținte la 300 de kilometri distanță nu vor atrage un răspuns din partea Rusiei, în ciuda faptului că Moscova continuă să amenințe.

„Am un război în țara mea”, a spus Reznikov. „Ei îmi lovesc orașele, spitalele, grădinițele, școlile. Au omorât mulți civili, mulți civili. Sunt o armată de violatori, ucigași și tâlhari. Care este următorul nivel al escaladării?”

In this article