Ministrul de externe turc avertizează: Risc crescut de război mondial

Ministrul de externe turc, Hakan Fidan, a avertizat cu privire la riscul unui război mondial, după vizite efectuate în China şi în Rusia, confirmând interesul Ankarei de a...

Ministrul de externe turc, Hakan Fidan, a avertizat cu privire la riscul unui război mondial, după vizite efectuate în China şi în Rusia, confirmând interesul Ankarei de a se apropia de ţările BRICS în această situaţie.

Într-un interviu acordat luni seara pentru postul de televiziune Haberturk TV, Hakan Fidan a declarat că a observat o sciziune globală în creştere care ar putea duce la o escaladare a conflictelor militare în curs.

„Problema Ucrainei este extrem de semnificativă. Războiul în curs continuă să reprezinte amenințări pentru regiune și lume, cu riscuri crescânde de răspândire geografică și metodologică, inclusiv utilizarea potențială a armelor nuclear. Cred că lumea trebuie să ia în serios acest scenariu, această ameninţare”, a subliniat oficialul, citat de Turkiye Today.

Ministrul a subliniat că nu există o scăpare simplă din această situație, deoarece părțile implicate sunt tot mai presate să adopte tehnologii militare mai sofisticate și strategii mai provocatoare. El a accentuat că implicarea altor puteri intermediare ar putea amplifica conflictul și în alte regiuni ale lumii.

„Atât timp cât războiul continuă, acest risc va persista. Nu există scăpare, întrucât ambele părţi vor fi forţate să folosească arme mai sofisticate şi mai diferite, precum şi metode care schimbă regula jocului pentru a-şi provoca mai mult rău una alteia. Totul este în joc şi, prin urmare, odată ce forțele intermediare vor intra în joc, există posibilitatea ca această scânteie să se răspândească şi în alte zone”, a insistat Fidan, referindu-se la ţările care sprijină părțile beligerante.

În același timp, Hakan Fidan a confirmat că Turcia explorează posibilitatea de a întări relațiile cu grupul BRICS+, compus din nouă țări, printre care Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Iran. El a indicat că o apropiere mai strânsă cu acest grup ar putea aduce beneficii Turciei, într-un cadru instituțional similar cu cel al Uniunii Europene.

Fidan a menționat că China și Rusia sunt cei mai importanți parteneri comerciali ai Turciei și a subliniat că această apropiere nu reprezintă o schimbare în politica externă a țării sale, care este membră NATO și aspirantă la aderarea în Uniunea Europeană. Vizita lui Hakan Fidan în Rusia a avut loc pe 10 și 11 iunie, la scurt timp după ce acesta a efectuat o călătorie în China.

sursa

In this article