Miniștrii Apărării ai NATO, la Bruxelles: Sprijinul pentru Moldova, pe agendă

Miniștrii Apărării ai NATO se adună la Bruxelles. Întrunirea va avea loc pe 14-15 februarie, iar pe agendă se numără discuții despre situația din Ucraina, dar și „sprijin...

Miniștrii Apărării ai NATO se adună la Bruxelles. Întrunirea va avea loc pe 14-15 februarie, iar pe agendă se numără discuții despre situația din Ucraina, dar și „sprijin personalizat” pentru Republica Moldova.

Despre sprijinul pentru țara noastră anunța secretarul general adjunct al Alianței, Mircea Geoană, după întrevederea de săptămâna trecută cu Natalia Gavrilița. Luând în considerare că atunci o rachetă survolase spațiul nostru aerian, oficialul puncta că „atacurile rusești cu rachete asupra Ucrainei reprezintă o amenințare directă la adresa securității Moldovei”, transmite breakingnews.md cu referire la Realitatea.md.

„Sprijinul personalizat pentru Moldova va fi, de asemenea, pe ordinea de zi când miniștrii Apărării NATO se vor întâlni aici, la Bruxelles, săptămâna viitoare”, spunea Geoană.

Ce se va decide la întâlnirea miniștrilor Apărării ai NATO?

Conform unui comunicat publicat de NATO, întâlnirea miniștrilor Apărării se va desfășura pentru a consolida descurajarea și apărarea Alianței și pentru a intensifica și susține Ucraina. Secretarul general, Jens Stoltenberg, menționează urgența furnizării de capacități-cheie Ucrainei, înainte ca Rusia să poată prelua inițiativa pe câmpul de luptă.

„Suntem într-o cursă a logisticii”, afirmă Stoltenberg. Se așteaptă ca miniștrii să convină asupra unui nou nivel de planificare a apărării NATO și să abordeze modalități de creștere a capacității industriale în domeniul armat și de reînnoire a stocurilor. De asemenea, vor fi decise măsuri pentru a spori protecția infrastructurii submarine critice și vor fi discutate modalități de menținere și creștere a cheltuielilor de apărare în cadrul Alianței.

In this article