Ministerul Sănătății dotează spitalele din țară cu dispozitive performante care pot ajuta la salvarea vieților omenești

Calitatea asistenței medicale acordate pacienților cu urgențe medicale, cu patologii, în special pulmonare, cardiovasculare, neurologice, va fi îmbunătățită datorită analizatoarelor automate ale gazelor și electroliților în sânge oferite...

Calitatea asistenței medicale acordate pacienților cu urgențe medicale, cu patologii, în special pulmonare, cardiovasculare, neurologice, va fi îmbunătățită datorită analizatoarelor automate ale gazelor și electroliților în sânge oferite de Ministerul Sănătății instituțiilor medico-sanitare publice spitalicești din țară.

Evenimentul de distribuire a dispozitivelor de ultimă generație, 75 la număr, s-a desfășurat la Spitalul Clinic Bălți, cu participarea președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, ministrei Sănătății, Ala Nemerenco și personalului medical al instituției.

Deși absolut necesare în practica clinică modernă analizatoarele lipseau în majoritatea spitalelor din țară. Acestea sunt indispensabile pentru monitorizarea eficientă a stării pacienților cu accident vascular cerebral (AVC), infarct miocardic, pneumonii și alte afecțiuni, la care perturbarea echilibrului acido-bazic al organismului poate duce la complicații severe.

Cu ajutorul acestor echipamente, medicii pot să aprecieze o serie de parametri de importanță vitală și în baza lor să stabilească conduita terapeutică adecvată, care va crește șansele de recuperare și salvare a pacienților aflați în stare gravă.

Analizatoarele automate ale gazelor și electroliților în sânge sunt livrate la 58 de instituții spitalicești, atât raionale, republicane, cât și municipale.

Menționăm că, 60 de dispozitive, în sumă de 11,3 milioane de lei, au fost procurate în cadrul proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19 și suport pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii”, iar 15, în sumă de 194 948 de dolari au fost achiziționate de Organizația Mondială a Sănătății, din mijloacele financiare ale Uniunii Europene și Agenției Elvețiane pentru Dezvoltare și Cooperare.

In this article