Ministerul de Externe de la Chișinău l-a convocat pe ambasadorul Rusiei

Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, va fi convocat miercuri la Ministerul de Externe de la Chișinău, unde autoritățile ar urma să-i comunice „comportamentul necorespunzător” a doi...

Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, va fi convocat miercuri la Ministerul de Externe de la Chișinău, unde autoritățile ar urma să-i comunice „comportamentul necorespunzător” a doi diplomați ruși. Totodată, autoritățile vor examina posibilitatea ca unul dintre diplomați să fie declarat„persona non grata”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului de la Chișinău, Daniel Vodă, decizia vine ca urmare a acțiunilor întreprinse de funcționarii Ambasadei ruse în raport cu polițiștii de frontieră care au interzis intrarea pe teritoriul Republicii Moldova a șefului republicii Tatarstan din Rusia, Rustam Minnihanov.

„Comportamentul necorespunzător din partea unor funcționari în raport cu autoritățile noastre nu este tolerat”, a declarat el.

Oficiali ruși, opriți pe aeroportul din Chișinău

 

Amintim că luni Republica Moldova a împiedicat o delegație rusă să intre în țară și a avertizat politicienii de la Moscova să nu intervină în problemele sale interne înaintea unor alegeri regionale.

Minnikhanov a sosit într-un avion oficial al guvernului din Tatarstan, dar nu i-a fost permis să coboare din acesta.

Poliția moldoveană a afirmat într-un comunicat remis presei că vizita sa a avut scopul de a întări sprijinul pentru un candidat pro-rus care va participa la alegeri.

Delegaţia condusă de Rustam Minnihanov, din care făcea parte și un mitropolit rus, urma să participe o manifestație electorală în regiunea semiautonomă Găgăuzia, unde în 30 aprilie vor fi alegeri pentru desemnarea başcanului (şeful regiunii). Rustam Minnihanov – un susținător al războiului declanșat de Rusia în Ucraina, a fost inclus împreună cu familia sa în lista sancțiunilor occidentale.

El urma să participe la Congresul diplomației populare „Prietenia popoarelor – 2023” în Găgăuzi, fiind invitat de către deputatul Adunării Populare de la Comrat (Autonomia Găgăuză), Viktor Petrov. Acesta i-a cerut recent președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, proclamarea limbii ruse ca a doua limbă de stat în Moldova, argumentul lui fiind că 80% dintre moldoveni vorbesc limba rusă.

Tot luni, 17 aprilie, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a blocat intrarea în țară a altor 45 de străini, iar marți a interzis accesul pentru încă 31 de persoane. Acestea nu și-au putut justifica scopul călătoriei și s-au încurcat în declarații legate scopul vizitei în Moldova.

Autoritățile moldovene au introdus controale riguroase la frontieră din prima zi de război în Ucraina. Este vorba de mai multe filtre – evaluarea se face în baza mai multor „criterii de risc” și, în plus, este verificat profilul persoanelor care vor să intre în Moldova. În baza acestor verificări, anul trecut au fost întoarse de la hotar 8999 de persoane.

Minnihanov s-a plâns că a fost declarat persona non-grata de Chișinău 

 

Minnikhanov a postat o înregistrare video pe rețelele de socializare în care afirmă că el și delegația sa au fost catalogați drept „indezirabili” de autoritățile moldovene, o mutare pe care a descris-o ca fiind „regretabilă”.

El a spus că locuitorii din Tatarstan și Găgăuzia, regiuni cu minorități turcice importante, sunt „frați”.

„Împreună cu Victor Petrov și Alexandr Suhodolski, care recent au vizitat republica noastră, am preconizat un program vast de activități. Cu regret, autoritățile moldovenești au luat decizia că noi suntem „non grata”, care nu pot vizita această țară. De aceea, cu regret nu vom putea lua parte la congres”, a afirmat Rustam Minnihanov înainte de a părăsi R.Moldova, citat de deschide.md.

Presa din Republica Moldova a scris că Victor Petrov este deputat în Adunarea Populară din Găgăuzia și candidat la alegerile pentru șefia regiunii ce urmează să fie organizate la sfârșitul acestei luni.

Avionul de lux al lui Minnihanov ar fi survolat, fără probleme, spațiul aerian al României

Avionul de lux al lui Minnihanov a aterizat luni pe Aeroportul din Chișinău după ce a survolat, fără probleme, spațiul aerian al României, stat membru NATO, notează Deutsche Welle.

Surse de la Chișinău au comunicat pentru DW că Minnihanov fusese avertizat să nu meargă în Republica Moldova, iar faptul că și-a forțat intrarea denotă că scopul vizitei lui era să provoace autoritățile moldovene.

Ajuns la Chișinău, acesta nici nu a reușit să coboare din avion, fiind forțat să facă imediat cale întoarsă.

 

In this article