La Căuşeni a fost descoperit un mormânt de inhumație din epoca romană

Agenţia Naţională Arheologică a anunţat că a descoperit la Fârlădeni, Căuşeni, un mormânt atribuit sarmaților nomazi de origine răsăriteană. „Așa cum se cunoaște, multe dintre vestigiile arheologice, unele...

Agenţia Naţională Arheologică a anunţat că a descoperit la Fârlădeni, Căuşeni, un mormânt atribuit sarmaților nomazi de origine răsăriteană.

„Așa cum se cunoaște, multe dintre vestigiile arheologice, unele dintre care de valoare științifică și patrimonială deosebită sau chiar excepțională, reprezintă descoperiri întâmplătoare, făcute mai ales cu prilejul unor lucrări de excavare a solului”, indică Agenţia, transmite breakingnews.md cu referire la studio-l.online.

De exemplu, majoritatea din cele peste 50 de necropole din sec. IV atribuite culturii Sântana de Mureș-Cerneahov identificate până în prezent pe teritoriul Republicii Moldova au fost descoperite întâmplător, printre care se numără și reprezentativele cimitire de la Budești și Dănceni, ambele situri fiind ulterior cercetate și furnizând date și materiale extrem de valoroase pentru cunoașterea arheologiei perioadei migrației goților în spațiul nord-pontic și nord-dunărean, conform sursei citate.

„Între descoperirile arheologice fortuite mai recente, la care au intervenit prompt specialiștii instituției noastre pentru documentarea, recuperarea și cercetarea lor, figurează și un mormânt de inhumație din epoca romană (sec. II d. Hr) de la Fârlădeni (raionul Căușeni), atribuit sarmaților nomazi de origine răsăriteană”, subliniază Agenţia Naţională Arheologică. Datele arheologice și antropologice privind acest complex funerar au fost publicate la scurt timp după descoperire în vol. II al Arheologiei Preventive din Republica Moldova de dr. Sergiu Popovici și dr. Angela Simalksik.

https://www.academia.edu/…/Arheologia_Preventiv%C4%83…

In this article