“Mini-NATO”-ul lui Putin se destramă

Prim-ministrul armean Nikol Pașinian a declarat că țara sa ar putea părăsi Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), condusă de Rusia. OTSC este o alianță militară a șase...

Prim-ministrul armean Nikol Pașinian a declarat că țara sa ar putea părăsi Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), condusă de Rusia. OTSC este o alianță militară a șase națiuni care a fost asemănată cu o versiune mai mică a NATO, iar remarcile lui Pașinian cu privire la organizație reprezintă cea mai recentă manifestare de furie a sa dintr-un lung șir de revolte exprimate în ultimele luni în legătură cu președintele rus Vladimir Putin, scrie Newsweek.

Armenia și Rusia au fost aliați apropiați o perioadă lungă de timp, dar între ele au apărut tensiuni din cauza a ceea ce Pașinian a reclamat a fi o lipsă de sprijin din partea lui Putin în disputa continuă a Armeniei cu Azerbaidjanul.

Armenia s-a angajat într-un război de șase săptămâni cu Azerbaidjanul în 2020. Problemele între națiuni s-au perpetuat de atunci, iar Armenia a acuzat Azerbaidjanul în 2021 că a mutat forțele pe teritoriul său și a cerut fără succes ca OTSC să condamne această acțiune.

“Nu pot exclude posibilitatea retragerii de drept a Armeniei din OTSC sau înghețarea calității sale de membru”, a declarat Pașinian în timpul unei conferințe de presă luni, potrivit agenției de presă Interfax.

În această săptămână, Pașinian are o întâlnire programată cu președintele azer Ilham Aliyev, întâlnire care ar urma să aibă loc la Moscova și să fie găzduită de Putin. Pashinyan a transmis luni că una dintre probleme ar putea fi rezolvată în curând, spunând că Armenia ar putea recunoaște regiunea disputată Nagorno-Karabah ca parte a Azerbaidjanului dacă sunt îndeplinite anumite condiții.

În timpul discuțiilor de la Moscova, atenția va fi centrată în mod sigur pe întâlnirea dintre Pașinian și Putin. În noiembrie, premierul armean l-a evitat pe Putin în timpul fotografiei de grup cu liderii OTSC, după ce a refuzat să semneze o declarație a alianței.

În ianuarie, tensiunile dintre Armenia și Rusia au crescut după ce Pașinian a anunțat că țara sa nu va găzdui exerciții militare conduse de ruși pentru OTSC în 2023. Cu doar câteva zile înainte de acest anunț, Ministerul rus al Apărării a spus că exercițiile anuale ar urma aibă loc în Armenia.

Declarațiile de luni nu fost primele în care Pașinian a sugerat retragerea Armeniei din alianță. În martie, el a spus că țara sa nu părăsește blocul, ci mai degrabă că OTSC se retrage din Armenia.

Pașinian a făcut luni comentarii similare, spunând că Armenia ar putea părăsi blocul și a adăugat că rămânerea în alianță ar putea avea dezavantaje pentru țara sa.

“Devine clar că OTSC a părăsit Armenia, iar statutul de membru al organizației, care nu oferă nimic va împiedica discuțiile despre securitate ale Armeniei. Credeți că nu puteam cumpăra arme și echipamente din alte țări? Evident că puteam, dar această oportunitate e blocată, explicația fiind în mare parte legată de apartenența Armeniei la CSTO”, a spus Pașinian.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a comentat declarațiile premierul armean spunând că Rusia va continua dialogul cu Armenia despre alianță și a lăudat OTSC. “Aceasta este o organizație care și-a demonstrat în mod repetat eficacitatea în diverse situații. Are capacitatea să se dezvolte”, a spus Peskov, potrivit publicației de stat ruse TASS.

Armenia a cerut ajutor militar în septembrie, după reluarea confruntărilor militare sângeroase cu Azerbaidjanul, dar OTSC a răspuns doar prin trimiterea secretarului său general în zona de conflict și oferindu-se să înființeze un grup de lucru pentru a analiza situația.

Șase țări – Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Rusia – alcătuiesc OTSC, organizație de securitate regională înființată în octombrie 2002.

In this article