Mii de asistenți sociali nu și-au primit salariile de 2 luni pentru că Guvernul nu a transferat banii necesari

Mii de asistenți sociali din Republică nu și-au primit salariile de 2 luni pentru că Guvernul nu a transferat banii necesari pentru aceasta. Potrivit primarului general Ion Ceban,...

Mii de asistenți sociali din Republică nu și-au primit salariile de 2 luni pentru că Guvernul nu a transferat banii necesari pentru aceasta. Potrivit primarului general Ion Ceban, această povară este pusă pe spatele Primăriilor, chiar dacă nu sunt prevăzute fonduri. În cazul Primăriei Chișinău, edilul a declarat că din municipalitatea a achitat salariile, chiar dacă Guvernul nu a făcut transferul de bani necesari. Edilul a solicitat Executivului să rezolve această problemă.

„Că eu nu știu dacă se comunică despre unele situații care au loc în Guvern, și anume, de ce nimeni nu spune că în unele localități asistenții personali nu primesc salariu de câteva luni, deoarece nu sunt transferați banii de la Guvern.
Situația este în următorul fel: din Fondul de susținere al populației, pentru asistenți personali din cadrul serviciului „Asistență personală”, scopul căruia este de a oferi asistenţă şi îngrijire copiilor şi adulţilor cu dizabilități severe, prin Legea bugetului pentru anul 2023, au fost aprobate mijloace financiare în sumă de 34,2 mln lei.

Pentru ianuarie și februarie curent, în bugetul municipal Chișinău nu au fost efectuate transferuri din Fond pentru achitarea salariilor pentru 430 de asistenți personali, astfel salarizarea, în sumă de 8,5 mln lei, a fost acoperită din contul veniturilor proprii al bugetului Primăriei Chișinău, deoarece nu era să lăsăm oamenii fără salariu în plină iarnă. Sper că pentru luna decembrie s-a rezolvat situația. Repet, sunt oameni care stau cu alți oameni care au nevoie de asistență – fie că stau la pat, în cărucior și în alte situație.

Pe data de 1 martie în adresa Consiliilor raionale și municipale, structurilor teritoriale de asistență socială, din toată țara, de către Agenția Națională Asistență Socială a fost trimis demers cu rugămintea de a achita salarii pentru luna ianuarie și februarie curent din contul mijloacelor financiare ale bugetelor locale, având în vedere insuficiența mijloacelor acumulate în Fondul de susținere a populației. Atenție, din contul bugetelor locale, ceea ce trebuie să facă statul. Adică, se pune pe spinarea autorităților locale, responsabilitatea Guvernului.

Ca ulterior, sumele respective vor fi restituite concomitent cu mijloacele financiare acumulate din sursele Fondului de susținere a populației. Ce trebuie prin asta nu înțeleg, că Guvernul nu are sau ce?

În acest sens, solicit în mod de urgență îndeplinirea obligațiilor financiare care au fost aprobate prin Legea bugetului de stat pentru anul 2023 și să transferați mijloace financiare pentru achitarea salariilor pentru lunile ianuarie și februarie curent în sumă de milioane de lei, și ulterior să asigurați aceste transferuri lunar”, a declarat Ceban.

Edilul spune că în bugetul municipal nu sunt prevăzuți bani suplimentari pentru acoperirea acestor angajamente Guvernului și PAS.

„În mai multe localități asistenții nu au primit bani din buget local și stau fără salarii deja a 3 luna sau 2 luni cu certitudine, deoarece primăriile din sate nu-și permit acest lucru”, a conchis Ceban.

In this article