Medvedev amenință cu războiul nuclear dacă Putin e arestat pe teritoriu străin: „Toate armele rusești vor zbura în direcția lor”

Dmitri Medvedev spune că o arestare a lui Vladimir Putin în străinătate în baza mandatului emis de Curtea Penală Internațională ar echivala cu o declarație de război împotriva...

Dmitri Medvedev spune că o arestare a lui Vladimir Putin în străinătate în baza mandatului emis de Curtea Penală Internațională ar echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei. Medvedev a amenințat inclusiv cu un răspuns nuclear în cazul care sângerosul dictator de la Moscova va ajunge în fața tribunalului.

„Este o situaţie care nu se va întâmpla niciodată, dar haideţi să ne imaginăm pentru o clipă că aşa ceva se poate întâmpla”, a declarat Medvedev într-un interviu acordat presei din Rusia, între care agenţia de stat TASS şi reţeaua VKontakte, echivalentul din Rusia al Facebook, conform Agerpres.

„Să zicem că şeful în exerciţiu al unui stat dotat cu arme nucleare călătoreşte, bunăoară, în Germania şi este arestat. Ce este asta? Este o declaraţie de război împotriva Federaţiei Ruse!”, a exclamat Medvedev. În acest caz, „toate echipamentele de război ruseşti vor zbura în direcţia Bundestagului, Cancelariei şi a altor instituţii germane”, a amenințat el.

Ministrul justiţiei german, liberalul Marco Buschmann, a salutat, săptămâna trecută, decizia CPI de a emite un mandat de arestare pe numele lui Putin ca responsabil pentru deportarea copiilor ucraineni. Buschmann a mai declarat că Germania va trebui să se conformeze acestui ordin dacă Putin va pune piciorul pe teritoriul german.

Comentând această afirmaţie, Medvedev a spus: „Înţelege el că acesta este un casus belli, că aceasta este o declaraţie de război?”

Pe lângă mandatul de arestare împotriva lui Putin, camera preliminară a CPI a emis un al doilea mandat de arestare pe numele responsabilei pentru drepturile copilului din Rusia, Maria Lvova-Belova, sub aceeaşi acuzaţie. În general, Dmitri Medvedev consideră că decizia CPI „creează un potenţial negativ enorm” pe fondul relaţiilor deja proaste ale Rusiei cu Occidentul.

„Avem deja relaţii foarte proaste cu lumea occidentală, ei bine, probabil, mai rău de atât nu au fost niciodată în istorie. Chiar şi în perioada în care Churchill îşi susţinea renumitul discurs de la Fulton (n. red. – 1946, în care a vorbit de Cortina de Fier între cele două blocuri) erau mai bune. Şi ei dintr-o dată iau o astfel de decizie faţă de şeful statului nostru”, s-a plâns Medvedev.

„Obiectiv vorbind, Ucraina face parte din Rusia, chiar dacă din motive geopolitice şi istorice, naţiunea rusă unită a fost divizată prin graniţe artificiale”, mai spus el. „Să fim sinceri, Ucraina face parte din «Marea Rusie».

Dar, din motive geopolitice şi din cauza istoriei a ceea ce s-a întâmplat, am tolerat mult timp să trăim în apartamente diferite”, a afirmat fostul locțiitor al lui Putin, adăugând că nu vede nicio perspectivă de relansare a legăturilor Rusiei cu Occidentul în viitorul apropiat.

În acelaşi interviu, Dmitri Medvedev a afirmat că Occidentului „îi displace independenţa Rusiei şi a Chinei, iar deceniile următoare nu vor fi liniştite, pentru că acesta va încerca să rupă Rusia în state mai mici şi mai slabe pe care să le poată controla”.

„Cred că mai devreme sau mai târziu, situaţia se va stabiliza, iar legăturile se vor relua, dar sper sincer că, până atunci, o parte semnificativă dintre aceşti oameni se vor fi pensionat, iar unii vor fi murit”, a afirmat Medvedev.

In this article