Medicii, în prima linie a războiului contra COVID-19. Care este situația în țările europene, inclusiv Moldova

Medicii, aflați în prima linie în războiul contra coronavirsului de tip nou, sunt şi cei mai vulnerabili în fața COVID-19. Astfel, în Italia, țara europeană cea mai afectată...

Medicii, aflați în prima linie în războiul contra coronavirsului de tip nou, sunt şi cei mai vulnerabili în fața COVID-19. Astfel, în Italia, țara europeană cea mai afectată de pandemie, peste 8.300 de cadre medicale au fost infectate, iar 61 de medici au murit. Statisticile mai relevă şi faptul că, săptămâna trecută, peste 5.400 cadre medicale din Spania erau infectate, iar în Franța, până astăzi erau circa 500 de cadre contaminate doar în capitala Paris.

O declarație comună a asociațiilor de medici, asistenți, farmaciști și veterinari din Madrid a reclamat faptul că „721.000 de profesioniști din domeniul sănătății sunt într-o situație de nesiguranță totală și neputință”. Aproximativ un medic din patru din Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) al Marii Britanii se află în autoizolare sau este bolnav, a declarat luni președintele Colegiului Regal al Medicilor (RCP), profesorul Andrew Goddard, transmite timpul.md.

Conform profesorului Goddard, circa 25% dintre medici sunt în prezent indisponibili, fie pentru că au contractat noul coronavirus, fie pentru că un membru al familiei sau o persoană împreună cu care locuiesc este bolnavă, transmite Press Association.

La fel de gravă este situația și în România. Potrivit raportărilor Institutului Național de Sănătate Publică de la Bucureşti, peste Prut 285 de cadre medicale au fost infectate cu noul coronavirus. Cel mai afectat este județul Suceava.

În același timp, în Republica Moldova, până astăzi, 60 de persoane din sistemul medical au fost testați pozitiv cu coronavirus. Șeful ANSP, Nicolae Furtună, a declarat, însă, că doar 3% din aceste cazuri sunt legate de asistența medicală acordată pacienților, iar restul s-au infectat în alte condiții.

In this article