Marș al medicilor în Capitală. Angajații de la „Toma Ciorbă” și de la Dermatologie se opun deciziei de comasare a celor două instituții

Medicii din cadrul Spitalului Republican de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” au organizat un protest la sediul Guvernului, exprimându-și nemulțumirea față de propunerea Ministerului Sănătății de a fuziona instituția...

Medicii din cadrul Spitalului Republican de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” au organizat un protest la sediul Guvernului, exprimându-și nemulțumirea față de propunerea Ministerului Sănătății de a fuziona instituția cu Spitalul de Dermatologie. Într-o declarație comună, reprezentanții celor două spitale au respins, astăzi, din nou argumentele ministerului privind necesitatea fuziunii și au susținut că aceasta nu reprezintă o soluție eficientă pentru rezolvarea problemelor existente.

Reprezentanții spitalului Toma Ciorbă au subliniat că fuziunea propusă nu aduce soluții semnificative pentru standardele, investițiile, precum și infrastructura depășită sau mijloacele financiare necesare pentru tratarea pacienților cu boli infecțioase.

„Economiile rezultate din fuziune prin reducerea anumitor funcții manageriale sunt considerate nesemnificative, afectând în același timp managementul instituțional. Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile nu corespunde standardelor de boli infecțioase, prin urmare, nu există niciun scop justificat pentru fuziunea propusă”, a declarat Mariana Gavricenco, șefa secției nr.2 de la spitalul Toma Ciorbă.

Și medicii de la Spitalul de Dermatologie sunt nemulțumiți de propunerea ministerului Sănătății și critică ignoranța autorităților.

„Suntem nemulțumiți de ignoranța ministrului Sănătății. Colectivul nostru a mai trăit aceste sentiment în 2012, când Ministerul Sănătății, invocând aceleași motive, a avut o experiență negativă de management comun. Acum ca și acum aceste decizii au fost luate fără a avea la bază suport legislativ și în condiții de transparență minimă”, a declarat Margareta Comandant, medic dermatolog la Spitalul de Dermatologie.

Conform unui proiect de hotărâre al Guvernului, Ministerul Sănătății propune reorganizarea prin fuziune (absorbție) a Instituției medico-sanitare publice Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă” cu Instituția medico-sanitară publică Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile.

Argumentul principal în sprijinul necesității fuziunii celor două instituții, respins categoric de ambele spitale, se bazează pe faptul că toate maladiile contagioase sunt încadrate în categoria maladiilor infecțioase, facilitând astfel consolidarea activităților prin implementarea unui management comun.

Sursa: ziua.md

IMG_1975

Sursa video: publika.md

In this article