Marina Tauber: “Occidentul tratează Moldova ca pe o țară de mâna a treia”

Legislația națională în domeniul protecției datelor cu caracter personal nu a fost armonizată cu standardele europene, deoarece procesul de dezbateri publice privind elaborarea noii legi, la care au...

Legislația națională în domeniul protecției datelor cu caracter personal nu a fost armonizată cu standardele europene, deoarece procesul de dezbateri publice privind elaborarea noii legi, la care au participat experți europeni, reprezentanți ai societății civile și ai mediului de afaceri, a fost tergiversat. Această explicație a fost oferită de șefa Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDP), Victoria Muntean, în cadrul ședinței parlamentare, după ce a prezentat un raport de activitate a instituției.

Tauber a spus că este necesar să fie implementate cele mai bune standarde în practica mondială dacă aceasta îmbunătățește viața oamenilor. În acest sens, deputatul a întrebat ce a împiedicat autoritățile responsabile să îmbunătățească legislația în acest domeniu foarte important pentru cetățeni.

“Care este adevăratul motiv pentru care este întârziată implementarea Regulamentului european privind protecția datelor, când noile proiecte de lege au fost deja adoptate de Parlament în prima lectură și pregătite pentru a doua lectură? Mai ales că aceste documente au fost elaborate de centru cu sprijinul experților europeni”, a întrebat Marina Tauber.

Șeful Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal a evitat să răspundă, dar a precizat că noul proiect a fost finalizat și va fi discutat și adoptat de guvern în următoarele săptămâni.

“În 2022, un grup de lucru creat de Ministerul Justiției, din care fac parte reprezentanți ai mediului de afaceri și ai societății civile, a analizat proiectele de lege adoptate în prima lectură, a identificat aspectele incompatibile cu normele europene și a elaborat alte două proiecte de lege. Ministerul Justiției a trimis aceste documente la Guvern pentru examinare”, a explicat Muntean.

Marina Tauber a subliniat, de asemenea, că datele personale ale cetățenilor moldoveni sunt, de fapt, disponibile pe scară largă. Iar acest lucru este contrar practicilor aplicate în țările reprezentate de experți.

“În țările lor, Europa și SUA cer asociațiilor de afaceri să protejeze datele personale ale cetățenilor. Dar ei au decis că aceste reguli pot fi ignorate în Republica Moldova. Iar acest lucru confirmă faptul că Occidentul tratează țara noastră ca pe una de mâna a treia”, a conchis deputatul.

In this article