Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, critică strategia de securitate a Republicii Moldova

Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, a emis critici dure la adresa Strategiei de Securitate a Republicii Moldova. Potrivit acesteia, nu este întâmplător...

Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, a emis critici dure la adresa Strategiei de Securitate a Republicii Moldova. Potrivit acesteia, nu este întâmplător faptul că documentul a apărut în ajunul Platformei de Sprijin a Republicii Moldova, acuzând Chișinăul că ar încerca să obțină noi ajutoare financiare din partea Occidentului. Mai mult, Zaharova susține că Strategia conține “prevederi anti-rusești evidente.”

Afirmând că Republica Moldova încearcă să-și paseze responsabilitatea pentru incompetența administrației pe Rusia, Maria Zaharova susține că autoritățile de la Chișinău ar putea folosi acest document pentru a justifica măsuri restrictive privind libertatea de exprimare și gândire. Ea a subliniat, de asemenea, că dorința de a primi o nouă tranșă de asistență financiară de la sponsorii occidentali este evidentă, iar apariția documentului în preajma celei de-a IV-a întruniri a Platformei de Sprijin a Moldovei nu ar fi întâmplătoare.

Strategia de Securitate Națională este un document esențial de politici pe termen mediu care definește interesele naționale ale Republicii Moldova. Este menit să exprime consensul național privind vulnerabilitățile, riscurile și amenințările, consolidând astfel coeziunea societății. Cu toate acestea, declarațiile Mariei Zaharova aruncă o umbra de îndoială asupra intențiilor și semnificației acestui document în contextul politic actual.

In this article