Maia Sandu va realiza visul lui Plahotniuc și Șor, iar Stoianoglo va fi destituit

Așa cum am anticipat pe parcursul zilei de ieri, Maia Sandu și oamenii ei din PAS au început un adevărat război împotriva Procurorului general, Alexandr Stoianoglo, însă finalul...

Așa cum am anticipat pe parcursul zilei de ieri, Maia Sandu și oamenii ei din PAS au început un adevărat război împotriva Procurorului general, Alexandr Stoianoglo, însă finalul va fi fericit pentru alte personaje, și anume pentru cei care își doresc acest lucru cel mai mult: Plahotniuc și Șor.

Aici voi aminti despre faptul că Șor și Plahotniuc au transpirat încă din prima zi când Guvernul Maia Sandu a anunțat rezultatele selectării candidaturii pentru funcția de Procuror general. Astfel, după ce a fost învestit în funcție și lăudat inclusiv de către Olesea Stamate, Stoianoglo a anunțat închiderea mai multor cauze penale clasificate ca fiind ”dosare politice”, dar, în același timp, acesta a deschis „cutia Pandorei” și a scos de acolo mai multe dosare împotriva fostului oligarh democrat și a fugarului din Orhei.

Anume Stoianoglo a fost cel care a anunțat despre implicarea lui Plahotniuc în JAFUL BANCAR și în afacerea ”Loteria Moldovei”, alegându-se cu laude din partea societății civile și a partidelor pentru această înaintare a cercetărilor penale și pentru faptul că fostul lider democrat ar putea fi, în sfârșit, cercetat pentru relele pe care le-ar fi comis împotriva cetățenilor acestei țări.

Tot Stoianoglo a fost și cel care a anunțat despre alte cauze penale împotriva lui Șor, care au fost puse la marinat în perioada guvernării PDM/Plahotniuc. Inclusiv pentru aceste acțiuni, instrumentate legal, procurorul general a fost luat pe palme și ridicat în sus de către puterea și opoziția din perioada 2019-2021.

Însă, se pare că cineva a împuțit brânza din poalele Maiei Sandu, iar Stoianoglo a devenit mai puțin comod. Nu mai contează nici dosarele împotriva lui Plahotniuc și nici cele împotriva lui Șor. În schimb, absolut straniu, au devenit mai interesante dosarele celor care anterior se declarau victimele oligarhului ex-democrat. De ce oare? La această etapă, întrebarea rămâne una retorică și greu de înțeles, dar, cu siguranță, deznodământul va veni foarte curând, chiar mai repede decât se așteaptă unii, inclusiv Maia Sandu.

Totuși, să ne întoarcem la cele despre care am atenționat și ieri.

Stoianoglo a devenit ținta numărul unu a Președinției și a PAS, deși tot ei l-au ales pentru această funcție. Prin urmare, PAS și Maia Sandu au lansat o campanie mediatică împotriva Procurorului general, dar și una pe linie legislativ-executivă:

  1. Mai întâi au vorbit câteva zile în presă despre cât de rău este Stoianoglo și de ce ar trebui să plece din funcție, campania fiind susținută de către presa plătită de americani și europeni;
  2. A urmat o ședință a CSS cu o ordine de zi ambiguă, dar și cu decizii care nu au fost publicate nici până în prezent;
  3. A ieșit Litvinenco cu un proiect de lege prin care sunt introduse mecanisme ilegale de evaluare și sancționare a Procurorului general, cu obligarea CSP să ceară demisia acestuia;
  4. Același Litvinenco propune modificarea componenței CSP, ca PAS să pună mâna și pe Procuratura Generală, după ce are deja Curtea Constituțională și toată puterea în țară pe verticală și orizontală.

Din punctul meu de vedere, în calitate de jurist, acțiunile PAS sunt destul de belicoase și se pot întoarce în fruntea acestui partid ca un bumerang, pentru că astăzi ei sunt la putere, dar mâine vin alții. Ciclul politic nu a fost eliminat, iar PAS în zadar crede că va sta la putere mai mult de 4 ani.

În context, acționând pe toate fronturile, Maia Sandu și PAS vor realiza visul lui Plahotniuc și Șor, iar Stoianoglo va fi destituit chiar dacă se va împotrivi și Comisia de la Veneția. După aceasta, va veni un alt procuror care ar putea fi dat jos din fotoliul său exact conform acestei proceduri, adică în baza procedurii pe care o coace acum PAS în birourile prezidențiale ale Maiei Sandu și în mintea celor finanțați de KAS.

Autor: Corneliu Gandrabur, licențiat în drept

In this article