Maia Sandu, după ședința CSS: CSM urmează să fie funcțional în 30 de zile, nu mai târziu

Consiliul Superior al Magistraturii urmează să fie funcțional în maxim 30 de zile, iar Parlamentul va numi, în regim de urgență, membrii non-judecători care au trecut evaluarea Comisiei...

Consiliul Superior al Magistraturii urmează să fie funcțional în maxim 30 de zile, iar Parlamentul va numi, în regim de urgență, membrii non-judecători care au trecut evaluarea Comisiei Pre-Vetting. Este decizia Consiliului Suprem de Securitate, în contextul situației excepționale din justiție. Anunțul a fost făcut de Maia Sandu într-un briefing de presă.

„Justiția a putrezit și nu dorește sau nu poate să se trateze… O parte din judecători au decis să blocheze toate schimbările din sistem… Justiția a fost sechestrată de interesul personal al unor judecători. Unii dintre ei refuză să participe la actul justiției. Acest lucru nu ne va împiedica să construim o justiție corectă și independentă. Consiliul Suprem de Securitate a venit cu următoarele decizii și recomandări: 1. Accelerarea creării CSM, să fie funcțional în timp de 30 de zile. Parlamentul va numi membrii non-judecători care au trecut evaluarea Comisiei Pre-Vetting. 2. Parlamentul va pregăti cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție. Această curte trebuie să fie funcțională în cel mult trei luni. Am discutat despre necesitatea accelerării aducerii în sistemul de justiție a tinerilor… E timpul să aducem tineri care au învățat bine, ci nu rude ale judecătorilor corupți promovați până de curând pe interese personale, nu pe merite…” a declarat Maia Sandu.

Totodată, noul CSM, împreună cu Institutul Național de Justiție și Ministerul de Justiție, vor accelera procesul de aducere în sistemul de justiție a tinerilor judecători.

Șefa statului a mai precizat că o altă recomandare a CSS este ca Parlamentul, în maxim 3 luni, să creeze Curtea Anticorupție care va investiga dosarele de mare corupție și corupția din sistemul judecătoresc.

Amintim că vineri, 17 martie, a avut loc prima Adunare Generală a Judecătorilor din ultimii 4 ani. La eveniment s-au prezentat 330 de magistrați. La sfârșit de zi, cu votul majorității, Adunarea Generală a Judecătorilor a fost întreruptă până în data de 28 aprilie, iar tot atunci se va discuta și despre alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

În cadrul Adunării Generale a Judecătorilor a fost numit un grup de lucru care va elabora o Declarație despre problemele din domeniu. Documentul urmează să fie adoptat la următoarea întâlnire a magistraților și remis comunității internaționale și asociațiilor de profil.

 

In this article