Maia Sandu a încălcat LEGEA, atunci când l-a numit pe Spînu Secretar General al Aparatului Președintelui

Președintele Maia Sandu a uitat de transparență și respectarea legii, pe care le-a promis în timpul campaniei electorale. Primul decret semnat de către președintele Maia Sandu, și anume...

Președintele Maia Sandu a uitat de transparență și respectarea legii, pe care le-a promis în timpul campaniei electorale. Primul decret semnat de către președintele Maia Sandu, și anume cel de numire a lui Andrei Spînu în funcția de Secretar General al Aparatului Președintelui, este unul ilegal.

Funcția de secretar general al Aparatului Președintelui Republicii Moldova face parte din categoria funcționarilor publici de conducere de nivel superior, statutul juridic al acestora și condițiile de numire fiind reglementate prin Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public. Astfel, ocuparea funcției publice vacante sau temporar vacante se face prin: concurs, promovare, transfer, detașare sau este asigurat interimatul funcției publice de conducere.

Concursul se organizează, de regulă, de către comisiile de concurs. Candidații trebuie să treacă proba scrisă și cea a interviului. Pentru a ocupa o funcție publică de conducere de nivel superior, persoana trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele cerințe: să aibă studii superioare, absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă; să aibă cel puțin 5 ani vechime în specialitatea/profilul funcției publice respective; să aibă experiență managerială de cel puțin 2 ani. Astfel, Andrei Spînu nu corespunde cerințelor formulate în lege.

In this article