Curtea Constituțională a decis că Maia Sandu este obligată să desemneze un candidat pentru funcția de Prim-ministru

Președintele Maia Sandu este obligată să desemneze un candidat pentru funcția de Prim-ministru. O decizie în acest sens a fost pronunțată de Curtea Constituțională condusă de Domnica Manole...

Președintele Maia Sandu este obligată să desemneze un candidat pentru funcția de Prim-ministru. O decizie în acest sens a fost pronunțată de Curtea Constituțională condusă de Domnica Manole în data de 6 august 2020.

După ce deputatul PPDA Igor Munteanu a solicitat ca Înalta Curte să explice dacă „are șeful statului un drept discreționar de a desemna orice candidat la funcția de Prim-ministru, fără a ține cont de faptul că majoritatea parlamentară, în procesul consultărilor, îi propune să desemneze un candidat concret la funcția de Prim-ministru? Este obligat șeful statului să desemneze candidatul majorității parlamentare la funcția de Prim-ministru, propus în timpul consultărilor cu fracțiunile parlamentare sau nu? Dacă șeful statului refuză să desemneze candidatul agreat de majoritatea parlamentară și recomandat în cursul consultărilor între Președintele Republicii Moldova și fracțiunile parlamentare, poate fi constatată starea de incompatibilitate temporară a Președintelui de a-și exercita atribuțiile?”.

Judecătorii Curții au decis că „în cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, Președintele Republicii este obligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcția de Prim-ministru. În cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, Președintele Republicii ESTE OBLIGAT ca, după consultarea fracțiunilor parlamentare, să desemneze un candidat pentru funcția de Prim-ministru, chiar dacă fracțiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea sa”.

In this article