Macron a discutat cu Zelenski despre situaţia de la centrala nucleară Zaporojie

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, va purta o convorbire telefonică în cursul zilei de marţi cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, despre situaţia de la centrala nucleară Zaporojie, aflată...

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, va purta o convorbire telefonică în cursul zilei de marţi cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, despre situaţia de la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc în sudul Ucrainei şi o ţintă recurentă a atacurilor.

Cei doi lideri vor discuta în special despre ”situaţia din jurul centralei Zaporojie”, a anunţat preşedinţia franceză, transmite breakingnews.md cu referire la News.ro.

Centrala nucleară, cea mai mare din Europa, a fost cucerită la începutul lunii martie de trupele ruse, la începutul invaziei lor asupra Ucrainei. De la sfârşitul lunii iulie, mai multe atacuri, de care cele două părţi se acuză reciproc, au vizat instalaţia, stârnind temeri referitoare la un dezastru nuclear şi provocând o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU săptămâna trecută.

Un ”dezastru” la centrală ar ameninţa întreaga Europă, a avertizat, luni, Zelenski. În plus, el a acuzat armata rusă că ”bombardează oraşele şi comunităţile din jurul” instalaţiei nucleare.

Ultimul apel telefonic dintre cei doi şedi de stat a avut loc pe 1 august. Preşedintele Macron, aflat în vacanţă din 29 iulie la Fort de Brégançon, a salutat apoi reluarea transportului de cereale pe mare în Ucraina, blocat din cauza ofensivei ruse.

In this article