Vineri, S.A. Macon – una dintre cele mai mari și mai vechi întreprinderi de producție de materiale de construcții din Moldova, și-a sistat activitatea. Aproape 300 de angajați au fost concediați. Aceasta companie achita anual în bugetul public național 20-25 mln lei. Declarațiile au fost făcute de ex-vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, care a mai spus că ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, n-a reacționat la apelurile întreprinderii, informează OFICIAL.
Potrivit lui Alexandru Slusari, concurența neloială din Transnistria până la urmă a distrus cea mai veche întreprindere din Moldova. Industria noastră din domeniul materialelor de construcție nu rezistă cu tarife la gaz de 27 ori mai mare față de companiile din stănga Nistrului.
„Apare întrebarea logică ce au făcut autoritățile noastre pentru susținerea producătorilor autohtoni în această situație. Din păcate, tradițional, totul s-a rezumat la declarațiile sterile.
De fapt, anti-ministrul Economiei Gaibu, direct responsabil pentru politici în domeniul industrial, în genere nu a reacționat adecvat la apeluri și scrisori ale Maconului și a altor întreprinderi din domeniul. A bălbăit ceva despre necesitatea modernizării întreprinderii, a dat vina pe Consiliul Concurenței și a spus că oricum nu rămânem fără cărămidă. Adică, a reacționat în stilul lui de ONG-ist. Dacă ceva, totul vom importa și trebuie să vă adaptați la scumpiri.
Viceprim-ministru Spînu, având ambițiile unui Napoleon moldovenesc, a acționat politic. Pe 2 august a convocat ședința cu participarea SA Macon, producătorul de ciment Lafarge, întreprindere din ZEL Taraclia, care produce teracota, și fabrica de sticlă. Promisiuni au curs gârlă. Le-a garantat ajutor din partea statului. Așa că Macon s-a închis vineri cu garanțiile lui Spînu. Un pic mai ușor pe suflet”, a menționat el.
Ex-deputatul a remarcat că autoritățile noastre continuă să vorbească demagogic despre interes național, dar, totodată, susțin întreprinderile din zona separatistă, care nu plătesc nici un bănuț în bugetul public național și acceptă distrugerea industriei naționale, care asigură mii de locuri de muncă și achită impozitele în Moldova.
„Chișinăul eliberează lunar autorizații de mediu pentru Uzina Metalurgică din Răbniță, permite tranzacțiile valutare pentru companiile transnistrene prin intermediul sistemului bancar moldovenesc, admite exporturi din regiunea secesionistă în conformitate cu Acordul de Liber Schimb cu UE și nu impozitează importul în Transnistria, ratând anual minimum 4 miliarde lei.
Vă rog, nu încercați să mă convingeți că interesul național ar fi procurarea energiei electrice cu 62,5 dolari pentru Mw/ora (cu prețul de cost de 38 dolari și cu lipsa altor cumpărători pentru CTE Cuciurgan) în schimbul păstrării schemelor obscure în Transnistria, tolerării dezvoltării economiei regiunii separatiste din contul contribuabililor din Moldova și ruinării ramurilor întregi ale economiei naționale”, a conchis Alexandru Slusari.