Președintele belarus Alexander Lukașenko a spus luni că a dat ordin să se formeze o nouă armată de voluntari pentru apărarea teritorială a țării, așa încât toată lumea să știe cum să „folosească armele”, să fie pregătită să răspundă unui act de agresiune și să mențină ordinea publică în vreme de pace, informează Reuters.
„Situația nu este simplă. Am spus-o de mai multe ori: fiecare om – nu numai un bărbat – ar trebui să știe măcar cum să folosească armele”, a spus Lukașenko la o adunare a consiliului său de securitate.
„Măcar atât cât să își protejeze familia, dacă este nevoie, casa lui, bucata lui de pământ și – dacă e nevoie – țara lui”, a spus Lukașenko.
Președintele Belarusului, care i-a permis Rusiei să atace Ucraina de pe teritoriul țării pe care o conduce, a spus de mai multe ori că armata lui va intra în luptă doar dacă Belarusul este atacat.
„Experiența” evenimentelor din Ucraina au arătat că Belarusul are nevoie să își mărească capacitatea de apărare, potrivit lui Lukașenko. „În cazul unei agresiuni, răspunsul va fi rapid, dur și adecvat”.
Paramilitarii ar putea fi prezenți în fiecare sat și oraș din Belarus
Mininstrul Apărării, Viktor Hrenin, a spus că forțele de apărare teritorială vor fi compuse din 100.000-150.000 de voluntari – sau mai mulți, dacă va fi nevoie. Potrivit acestuia, în situația ideală, formațiunea paramilitară va avea o prezență în fiecare sat și oraș din țară.
Armata profesionistă a Belarusului este formată din aproximativ 48.000 de soldați și în jur de 12.000 de trupe care apără granițele, potrivit Institutului Internațional pentru Echilibrul Militar al Studiilor Strategice.
Lukașenko, care a ajuns un paria pentru Occident și este cel mai longeviv lider european, fiind la conducerea Belarusului de 28 de ani, depinde de Rusia din punct de vedere politic și economic. Sprijinul lui Vladimir Putin a fost esențial pentru a-l ajuta pe Lukașenko să supraviețuiască protestelor prodemocratice din 2020.
„Elementele Războiului Rece: cursa înarmării și șantajul nuclear al liderilor statelor occidentale s-au întors pe agenda internațională contemporană”, a spus luni Lukașenko.
UE, SUA și alte state au impus sancțiuni care au costat Belarusul miliarde de dolari din cauza sprijinului pe care l-a oferit Rusiei în războiul din Ucraina.
Președintele american Joe Biden a făcut o vizită surpriză la Kiev ca să trimită un mesaj de „sprijin de durată” pentru Ucraina și să anunțe mai mult ajutor militar pentru armata ucraineană.