Lukaşenko a promulgat legea care introduce pedeapsa cu moartea pentru militarii și oficialii găsiţi vinovați de înaltă trădare

Preşedintele Belarsului, Alexandr Lukaşenko, a promulgat joi o lege prin care introduce pedepsa cu moartea pentru militarii sau oficialii de stat care sunt găsiţi vinovaţi de înaltă trădare,...

Preşedintele Belarsului, Alexandr Lukaşenko, a promulgat joi o lege prin care introduce pedepsa cu moartea pentru militarii sau oficialii de stat care sunt găsiţi vinovaţi de înaltă trădare, informează Reuters.

Belarus, aliatul Rusiei, este singura ţară europeană în care pedeapsa cu moartea mai este aplicată. Până acum era rezervată pentru omor sau acte de terorism. Condamnaţii la moarte sunt executaţi cu un glonţ tras în ceafă.

Noua lege are scopul a de întări lupta Belarusului împotriva “orientării extremiste şi anti-statale”, se arată într-un comunicat al biroului prezidenţial. La începutul acestei luni, un tribunal din Belarus a condamnat-o în absenţă la 15 ani de închisoare pe Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziţiei belaruse aflată în exil.

Un alt opozant, Pavel Latuşko, aflat şi el în exil, a fost condamnat la 18 ani de închisoare în acelaşi proces. Cei doi opozanţi au fost acuzaţi de “conspiraţie pentru preluarea neconstituţională a puterii”.

O altă modificare legislativă adoptată joi de Lukaşenko prevede pedeapsa cu închisoarea pentru cei care “discreditează” forţele armate belaruse. Rusia a adoptat o lege similară după invadarea Ucrainei, acum peste un an.

Belarus a permis Rusiei să-i folosească teritoriul pentru asaltul eşuat asupra Kievului, la începutul invaziei, iar şi-a pus la dispoziţie spaţiul aerian pentru dronele şi avioanele ruse de război care atacă Ucraina.

In this article