Lituania prelungeşte starea de urgenţă la frontierele cu Rusia şi Belarus

Lituania a prelungit marţi starea de urgenţă în regiunile sale de la frontierele cu Rusia şi Belarus până la 2 mai din cauza războiului din Ucraina şi migraţiei...

Lituania a prelungit marţi starea de urgenţă în regiunile sale de la frontierele cu Rusia şi Belarus până la 2 mai din cauza războiului din Ucraina şi migraţiei ilegale, informează DPA, potrivit Agerpres.

Parlamentul ţării baltice membre a UE a aprobat o decizie în acest sens a guvernului de la Vilnius. Regimul special, care a fost deja prelungit de mai multe ori, a fost impus imediat după invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie anul trecut.

Lituania, membru NATO, se învecinează cu exclava Kaliningrad a Rusiei şi cu aliatul acesteia Belarus. Împreună cu vecinii săi Estonia şi Letonia – ambele de asemenea foste republici sovietice şi actuali membri NATO -, Lituania a adoptat o poziţie dură faţă de acţiunile Moscovei în Ucraina.

Aplicată iniţial la nivel naţional, reglementarea a fost recent limitată la regiunile de frontieră

Aplicată iniţial la nivel naţional, reglementarea a fost recent limitată la regiunile de frontieră şi alte puncte de control precum aeroporturi şi gări. Măsura permite autorităţilor să oprească şi să percheziţioneze vehicule şi oameni în zona de frontieră şi să întărească protecţia obiectivelor strategice şi infrastructurii.

Starea de urgenţă este în vigoare de-a lungul frontierei cu Belarus din noiembrie 2021, când a fost impusă în timp ce mii de migranţi încercau să treacă ilegal frontiera externă a UE.

Măsura permite poliţiei de frontieră din Lituania să trimită înapoi migranţi şi include de asemenea restricţii de intrare pentru cetăţenii ruşi şi un regim de vize mai strict.

sursa

In this article