Liderul Statului Islamic s-a detonat în Siria

Liderul grupării teroriste Statul Islamic (ISIS), anunțat mort, sâmbătă, în nord-vestul Siriei, şi-a detonat centura de explozivi în timpul unei operaţiuni a serviciilor secrete turce, dezvăluie presa turcă,...

Liderul grupării teroriste Statul Islamic (ISIS), anunțat mort, sâmbătă, în nord-vestul Siriei, şi-a detonat centura de explozivi în timpul unei operaţiuni a serviciilor secrete turce, dezvăluie presa turcă, conform news.ro.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat, duminică seara, că „presupusul şef al Daesh (acronimul arab al ISIS), cu numele de cod Abu Hussein al-Qurashi” a fost „neutralizat” în Siria sâmbătă, într-o operaţiune a serviciilor turce. Potrivit agenţiei turce de presă Anadolu, Abu Al-Hussein al-Husseini al-Qurashi, era izolat într-o casă dotată cu un „buncăr subteran”, la câţiva kilometri nord de Jindires, în provincia Afrin, care se învecinează cu Turcia.

Imagini difuzate de mai multe publicaţii turce, inclusiv de televiziunea oficială TRT, prezintă o casă cu două etaje, în mijlocul unui câmp, cu ziduri parţial surpate.

Anadolu scrie că un „apel la predare” a fost lansat de forţele de intervenţie, rămas fără răspuns. Membri ai servicilor secrete turce au aruncat în aer zidurile laterale şi uşile din spatele casei, pentru a pătrunde înăuntru, potrivit agenţiei.

Liderul grupării teroriste a detonat, apoi, o centură explozivă, potrivit Anadolu.

ISIS anunţa, pe 30 noiembrie, moartea precedentului său lider, Abou Hassan al-Hashimi al-Qurashi, fără să precizeze circumstanţele.

El a fost înlocuit imediat cu Abu Al-Hussein al-Husseini al-Qurashi. În octombrie 2019, SUA a anunţat moartea primului lider al SI, Abu Bakr al-Baghdadi, într-o operaţiune militară americană în Siria.

Primul său succesor, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qourashi, a fost ucis în februarie 2022, tot în Siria. În ciuda înfrângerii sale teritoriale, ISIS comite în continuare atacuri în Siria. Cel puţin 41 de persoane – inclusiv 24 de civili – au fost ucişi la jumătatea lui aprilie în Siria, în două atacuri atribuite grupării jihadiste vizând adunători de trufe de nisip şi ciobani.

 

In this article