Leul moldovenesc, una din cele mai puternice poziții față de dolar, în comparație cu valuta din regiune

Leul moldovenesc înregistrează una dintre cele mai puternice poziții față de dolarul american, în comparație toate valutele partenerilor comerciali din regiune, potrivit unei analize efectuată de expertul economic,...

Leul moldovenesc înregistrează una dintre cele mai puternice poziții față de dolarul american, în comparație toate valutele partenerilor comerciali din regiune, potrivit unei analize efectuată de expertul economic, Veaceslav Ioniță.

Economistul a elaborat Indicele Valutar Moldova-10 (IVM-10), care este format dintr-un coș de 10 valute a principalilor parteneri comerciali și economici ai Republicii Moldova. Potrivit studiului, după trei săptămâni de apreciere continuă față de Coșul Valutar IVM-10, săptămâna trecută, leul moldovenesc a înregistrat o depreciere nesemnificativă de 0,29% față de IVM-10, însă față de începutul anului, moneda națională continuă să fie mai puternică față de IVM-10 cu 2,01%.

Expertul mai constată că, pe parcursul săptămânii trecute, leul moldovenesc a continuat să se aprecieze față de valutele regionale din IVM-10, dar s-a depreciat față de valutele de bază, în principal față de dolarul american. Cel mai mult moneda națională s-a apreciat față de rubla belarusă (+3,96%), zlotul polonez (+1,24%) și hrivna ucraineană (+1,33%). Cele mai mari deprecieri leul moldovenesc le-a înregistrat față de dolarul american (-1,29%), lira turcească (-0,94%) și yuanul chinezesc (-0,87%).

Conform analizei, de la începutul anului, moneda națională s-a depreciat față de dolarul american cu 4,74%, iar cea mai mare apreciere a fost înregistrată față de rubla rusească, de 17,67%.

În același timp, toate valutele din IVM-10 continuă să se deprecieze față de dolarul american, însă, constată expertul, săptămâna trecută acest ritm a fost mult mai lent în comparație cu săptămâna precedentă.

Valutele regionale sunt cele mai afectate de criză și rând pe rând cedează în fața dolarului american. De la începutul anului, primele au căzut rubla rusească (-27,22%) și rubla belarusă (-23,04%), apoi a urmat hrivna ucraineană (-17,43%), coroana cehă (-11,33%) și zlotul polonez (-10,76%). Cele mai mari deprecieri față de dolarul american, săptămâna trecută, le-a înregistrat rubla belarusă (-5,46%), hrivna ucraineană (-2,95%) și zlotul polonez (-2,56%).

Cele mai mici deprecieri față de dolarul american le-au înregistrat valuta turcească (-0,34%), yuanul chinezesc (-0,41%) și leul românesc (-0,81%).

Economistul constată că, în timp ce toate valutele partenerilor comerciali din regiune au cedat puternic în față de dolarul american, leul moldovenesc cedează lent pozițiile sale și are un comportament comparabil cu leul românesc.

”Poziția puternică a monedei naționale în regiune, pe de o parte, permite menținerea la un nivel scăzut a prețurilor de import, cea ce este benefic pentru populație, dar scade din competitivitatea agenților economici, cea ce va fi un impediment pentru ei la exportul de bunuri moldovenești în țările din regiunii”, susține Ioniță.

Expertul constată că acum Banca Națională a Moldovei trebuie să mențină cursul valutar prin intervențiile sale pe piața valutară, dar ”nu foarte tare”, pentru a asigura competitivitatea companiilor moldoveneștii pe piețele regionale, europene și globale.

In this article