La mitingul organizat de Mișcarea Pentru Popor, mii de oameni și-au exprimat nemulțumirea față de actuala guvernare: Educația și medicina sunt la pământ, iar ei se înarmează

Mii de oameni s-au adunat în centrul capitalei, pentru a participa la mitingul organizat de Mișcarea Pentru Popor. Cetățenii îi cer guvernării să achite facturile pentru cele trei...

Mii de oameni s-au adunat în centrul capitalei, pentru a participa la mitingul organizat de Mișcarea Pentru Popor. Cetățenii îi cer guvernării să achite facturile pentru cele trei luni de iarnă, care sunt foarte mari și cărora nu le pot face față. De asemenea, mulțimea își exprimă nemulțumirea față de actuala guvernare, care le-a dat indicații polițiștilor să blocheze accesul cetățenilor la miting, dar și pentru că este surdă și mută la doleanțele acestora.

De dimineață, zeci de mijloace de transport, pline cu oameni din mai multe colțuri ale țării, au fost stopate de polițiști și împiedicate să se îndrepte spre Chișinău. Alți oameni nu au putut ajunge în capitală, din cauza că transportatorii au fost amenințați că vor rămâne fără locul de muncă, dacă nu se vor conforma interdicțiilor.

Mitingul a început cu rugăciunea „Tatăl Nostru”, pentru a demonstra repetat că și întrunirea de astăzi este una pașnică. Unii participanți la întrunire au venit cu icoane, pentru a se ruga lui Dumnezeu pentru pace și bunăstare. De asemenea, oamenii au venit cu pancarte și bannere cu chipul înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, precum și al lui Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, care au accentuat, în contextul recentelor manifestații din Georgia, că dreptul oamenilor la proteste este unul universal și trebuie respectat. Totodată, unii participanți la miting au adus cratițe goale, pentru a transmite că nu au ce mânca din cauza scumpirilor fără precedent și a facturilor mari.

„Manifestați de astăzi este una pașnică. Noi nu suntem împotriva UE, a SUA, a României, a Rusiei, noi suntem pentru Moldova! Aceasta este țara noastră, nu este țara lor. Aici trăiesc moldovenii harnici, cu frică de Dumnezeu, și nu vom permite să ni se încalce drepturile. Peste 700 de mii de semnături au fost adunate de la cetățeni, care cer să li se achite facturile. Cei de la guvernare se tem de cetățeni. De asta au utilizat toate mijloacele pentru a zădărnici mitingul. Ei sunt cei care pun la cale dezordini. Cernăuțeanu și toată clica sa trebuie să știe că uzurparea puterii de stat nu are termen de prescripție. La pușcărie!”, a declarat unul dintre liderii mitingului, Dinu Țurcanu.

Mai mulți cetățeni s-au plâns că au avut de suferit și au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce polițiștii i-au bruscat și lovit. Printre victime este și deputatul Partidului „ȘOR”, Marina Tauber.

„Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, m-a lovit și pe mine. Luni, voi depune o plângere în acest sens. Dle Cernăuțeanu, vă reamintim cum au fost aruncați la coșul de gunoi al istoriei procurorul Robu, ministrul Litvinenco, premierul Gavrilița, așa veți fi aruncat și dvs., după ce veți fi folosit la maximum de către cei de la guvernare”, a adăugat deputatul Partidului „ȘOR”, Marina Tauber.

„Noi suntem poporul! Actuala guvernare ne-a încălcat constant dreptul la exprimare. Împreună cu mai mulți colegi, am stat la Penitenciarul nr. 13. Risc să mai am un dosar penal, doar pentru faptul că nu tac, că-mi exprim punctul de vedere față de tot ce se întâmplă în țara noastră. Nu pot tăcea când văd facturile exagerat de mari, nu pot să tac când văd cum se comportă această guvernare cu cetățenii. Jos Maia Sandu!”, a afirmat Roman Nicoară, un alt lider al formațiunii lui Ilan Șor.

„Eu vin de la Bălți. Astăzi, mi-au dat lacrimile, când am văzut cum un polițist a îmbrâncit o biată femeie care își exprima punctul de vedere și protesta față de actuala guvernare, conform drepturilor prevăzute în Constituție”, a menționat un locuitor al orașului Bălți.

Și primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu, a menționat că astăzi au fost persecutați și intimidați mii de cetățeni ai Republicii Moldova, care au vrut să manifeste pașnic și legal.

„Guvernarea nu vrea să plătească facturile, deși, pentru asta, a primit fonduri în numele poporului. Unde sunt, așadar, acești bani, dacă ei nu vor să plătească facturile? Nu au dat pentru pensii și pentru facturi, ci pentru armament. Educația și medicina sunt la pământ, iar ei se înarmează. Încotro se îndreaptă Republica Moldova?”, a subliniat Pavel Verejanu.

In this article