La Isacova a fost inaugurată o minifermă de iepuri și găini ouătoare pentru copiii cu boli amenințătoare de viață

Copiii cu boli amenințătoare de viață vor avea parte de carne și ouă proaspete direct în curtea Centrului de îngrijiri paleative „Casa Angelus” din satul Isacova, raionul Orhei....

Copiii cu boli amenințătoare de viață vor avea parte de carne și ouă proaspete direct în curtea Centrului de îngrijiri paleative „Casa Angelus” din satul Isacova, raionul Orhei. Pentru a asigura aceste necesități, a fost inaugurată, la 14 decembrie curent, o minifermă de pui și iepuri.

„Am primit un grant de 35.000 de euro pe care l-am implementat. Această afacere socială ne permite să câștigăm niște bani suplimentari pe care să-i direcționăm către activitățile fundației. Îngrijirile paleative pentru pacienții cu boli incurabile progresive avansate și copiii cu boli amenințătoare de viață pe care noi le asigurăm sunt gratuite, dar ele costă”, a declarat Valerian Isac, administratorul „Angelus Agro” SRL.

„Sperăm că la anul viitor deja afacerea vă căpăta o dezvoltare conform planurilor pe care ni le-am pus inițial în față”, a adăugat el.

„Această idee a venit atunci când în 2017 am deschis „Casa Angelus”, care este primul și unicul Centru de îngrijiri paleative, sau unicul hospice pentru copiii din Republica Moldova”, a precizat Valerian Isac, care este și președintele Fundației „Hospice Angelus Moldova”.

Potrivit managerei Centrului de îngrijiri paleative pediatrice „Casa Angelus”, în prezent în instituție se află 15 copii, ceea ce reprezintă rata maximă de ocupare.

„Acest Centru este foarte important pentru copiii din întreaga republică Copiii beneficiază de servicii calitative, de o îngrijire mai deosebită și totodată de produsele pe care le avem în sere și o alimentație destul de echilibrată”, a explicat Rodica Costin.

„O parte din locuitorii satului Isacova o să aibă un loc de muncă bine plătit aici, acasă, la noi, în localitate”, a precizat primarul de Isacova.

Potrivit lui Stanislav Cvasnîi, Fundația „Hospice Angelus” și „Angelus Agro” SRL au mai multe proiecte sociale binevenite: „Sperăm să avem o conlucrare și mai productivă în viitor. Primăria Isacova este alături și ne străduim să mergem într-un pas spre realizarea tuturor planurilor”.

„Avem 20 sau 25 de persoane angajate din sat. Acești oameni sunt asigurați cu salarii lunare, primite la timp, oficiale, cu toate impozitele necesare plătite la stat”, a evidențiat Valerian Isac.

Asistență financiară din partea Uniunii Europene și a Suediei

„În primul proiect „Angelus Agro” a dat dovadă de rezultate foarte frumoase prin vânzarea legumelor din serele create cu asistența financiară a Uniunii Europene și a Suediei, iar această activitate este cea de-a doua fază a unui alt proiect. Sunt deja procurați 5 iepuri și 100 de găini ouătoare, iar ouăle acestora se vor comercializa în curând pe piața din Republica Moldova”, a spus Ana Ciurac, coordonatoare de proiect la Fundația Est-Europeană.

„Vedem perseverența cu care ei lucrează și suntem foarte bucuroși că afacerea lor socială crește și deja avem încă un exemplu bun de activitate printre membrii platformei. Recentau fost premiațiîn cadrul Galei Antreprenoriatului Social, și eu cred că este foarte meritat”, a punctat Aina Idrisova, președinta Platformei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Social.

 

Sursa: diez.md

In this article