La frontiera de stat a Republicii Moldova, în special pe sectorul moldo-ucrainean, vor fi dislocați ofițeri străini cu permisiunea de a utiliza arma, mijloacele speciale și forța fizică

Ministrul de Interne, Ana Revenco, a confirmat că efectivul Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, care va fi dislocat la hotarul Republicii Moldova, în...

Ministrul de Interne, Ana Revenco, a confirmat că efectivul Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, care va fi dislocat la hotarul Republicii Moldova, în special pe segmentul moldo-ucrainean, va avea asupra sa arme de serviciu.
Demnitarul a declarat că ofițerii FRONTEX vor avea dreptul să folosească acest armament ”în exclusivitate pentru protecția personală fiind în misiune”.
”Ei au dreptul la port armă. Acest drept îl au pentru a-și asigura propria protecție, ori este o prevedere și a acordului negociat. Sunt clar stabilite cum și în ce circumstanțe este posibil de folosit această armă în exclusivitate pentru protecția personală fiind în misiune”, a precizat ministrul la un post de televiziune.
Revenco a menționat că necesitatea prezenței echipelor FRONTEX la granița de stat a țării noastre este dictată de faptul că polițiștii de frontieră moldoveni sunt ”calibrați pentru timp de pace”.
”Efectivele sistemului Afacerilor Interne au fost calibrate pentru timp de pace. Asta înseamnă un număr X de polițiști de frontieră”, a spus ministrul.
Potrivit lui Revenco, efectivul FRONTEX va participa la controlul și gestionarea frontierei, va verifica actele și va asigura fluidizarea traversărilor prin punctele de trecere a frontierei.
Potrivit Acordului dintre UE și Republica Moldova, semnat la 17 martie la Bruxelles, care prevede dislocarea personalului FRONTEX la frontiera de stat a Republicii Moldova, în special pe sectorul moldo-ucrainean, înainte de trimiterea membrilor echipelor, agenția informează Republica Moldova cu privire la armele de serviciu, muniția și celelalte echipamente pe care membrii echipelor le pot purta. Chișinăul poate interzice portul anumitor arme de serviciu, muniții și alte echipamente, cu condiția ca legislația sa să aplice aceeași interdicție și propriilor autorități de gestionare a frontierelor.
Documentul mai prevede că ”folosirea forței, inclusiv portul și utilizarea armelor de serviciu, a muniției și a altor echipamente, se exercită în conformitate cu dreptul intern al Republicii Moldova și în prezența autorităților de gestionare a frontierelor din Republica Moldova. Republica Moldova poate autoriza membrii echipelor să utilizeze forța în absența autorităților de gestionare a frontierelor din Republica Moldova”.
Textul acordului are și un capitol aparate referitor la ”rănirea sau decesul membrilor echipelor”, care stipulează modul de efectuare a autopsiei și de repatriere a ofițerilor decedați și a bunurilor personale ale acestora.

In this article