Bărbat din Cimișlia condamnat la 30 ani de închisoare, pentru trei capete de acuzare, inclusiv pentru omorul propriului tată

Prin sentința Judecătoriei Cimișlia, sediul Central, un bărbat în vârstă de 40 de ani, originar dintr-o localitate din raionul Cimișlia a fost condamnat la 30 ani închisoare, cu...

Prin sentința Judecătoriei Cimișlia, sediul Central, un bărbat în vârstă de 40 de ani, originar dintr-o localitate din raionul Cimișlia a fost condamnat la 30 ani închisoare, cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip închis, fiind învinuit de săvârșirea a trei capete de acuzare și anume: omorul intenționat săvârșit asupra unui membru de familie, cu deosebită cruzime (art. 145 al. (2) din Codul penal), violență în familie (art. 201/1 alin.(1) din Codul penal) și distrugerea sau deteriorarea intenționată a bunurilor săvârșite prin incendiere (art. 197 al.(2) din Codul penal).
Mai exact, bărbatul este învinuit că, în seara zilei de 22 septembrie 2021 aflându-se la domiciliu în care el locuia împreună cu tatăl său, în vârstă de 67 ani, l-a strâns de gât pe ultimul cu șiretul de la pantalonii pentru sport în care el era îmbrăcat, după care l-a doborât la podea cu fața în jos, apăsându-1 cu un picior pe spate. Apoi, l-a apucat pe bătrân cu mâna de gât, strângându-1 și încercând să-i răsucească gâtul, concomitent lovindu-l cu capul de podea și de profilul din metal al pragului ușii de la intrare în încăpere. După care, văzând că tatăl său încă respiră a luat un topor cu care i-a aplicat acestuia două lovituri în regiunea capului cu muchia toporului, în rezultat survenind decesul acestuia.
Menționăm că, anterior bărbatul vizat a mai comis acte de violență asupra tatălui său. Astfel, un asemenea caz a avut loc în august 2021, atunci când acesta fiind în stare de ebrietate alcoolică, fără careva motive l-a doborât la sol și a început a-l uda cu aparatul de spălat de presiune mare, apoi i-a aplicat lovituri cu pumnii și picioarele peste diferite părți ale corpului, în rezultatul acțiunilor agresive, fiindu-i cauzate vătămări corporale ușoare.
Mai mult ca atât, bărbatul a fost învinuit și de un alt caz produs în noaptea de 20 spre 21 februarie 2021, atunci când a incendiat un magazinul din localitatea în care trăia. Respectiv, ca rezultat al incendiului produs au fost distruse și deteriorate bunurile unui agent economic, în sumă totală de 406 244,65 lei.
Menționăm că, judecata s-a realizat conform unei proceduri simplificate, pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală (art.364/1 din Codul de procedură penală), ținând cont de faptul că inculpatul și-a recunoscut vinovăția în săvârșirea faptelor indicate în rechizitoriu și a solicitat ca judecata să se facă pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală. În aceste condiții, conform normelor legale, acesta a beneficiat de o reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu închisoare.
Măsura preventivă sub formă de arest preventiv aplicată în privința inculpatului a fost menținută de către instanța de judecată, până la intrarea sentinței în vigoare.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Comrat, în termen de 15 zile.
Notă:
Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.
In this article