La depozitul din Țînțăreni ajung mai puține deșeuri

Măsurile implementate de către Primăria Chișinău, prin Î.M. Regia „Autosalubritate”, în vederea gestionării eficientă a managementului deșeurilor municipale înregistrează succese tot mai mari. Mai exact, în perioada ianuarie...

Măsurile implementate de către Primăria Chișinău, prin Î.M. Regia „Autosalubritate”, în vederea gestionării eficientă a managementului deșeurilor municipale înregistrează succese tot mai mari.

Mai exact, în perioada ianuarie 2023 – martie 2024, la Depozitul municipal de deșeuri din comuna Țînțăreni, cantitatea totală de deșeuri transportată a scăzut cu peste 13.000 de tone.

Aceasta cifră a fost atinsă, datorită semnării, în ianuarie 2023, a unui Contract public-privat pentru achiziționarea serviciilor de sortare, care a permis ca toate deșeurile colectate atât din raza orașului Chișinău, cât și din câteva suburbii ale Capitalei să fie transportate la Uzina de Sortare, unde are loc procesul de selectare a materialului reciclabil.

Amintim că, acordul pentru serviciile de sortare, semnat pentru o perioadă de cinci ani, a fost divizat în două etape:
-Prima etapă – sortatorul selectează pentru reciclare deșeurile din hârtie/carton, plastic, metal și sticlă;
-A doua etapă (planificată peste 1,5 ani) – sortatorul va recicla și RDF-ul din deșeuri, ceea ce va permite reciclarea a 70% din volumul deșeurilor transmise spre sortare.

De asemenea, în cadrul Proiectului „Deșeuri Solide Chișinău”, finanțat de către Primăria Municipiului Chișinău, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții și Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P), urmează să fie proiectată și construită stație de transfer Ciocana, cu o linie de sortare, respectiv proiectarea și construcția instalației de colectare și sortare separată a deșeurilor reciclabile.

Astfel, cantitatea de deșeuri care va fi revalorificată va crește mai mult, iar Chișinăul va deveni mai curat, oferind locuitorilor săi un mediu înconjurător mai sănătos.

In this article