Jurist, despre sesizarea Maiei Sandu la CC: Președinta este cea care refuză să-și exercite atribuțiile de Președinte

Demersul Maiei Sandu către Curtea Constituțională în vederea precizării modului în care sunt tranșate raporturile între Guvernul demisionar și Președinție constituie un act populist ce urmărește să acopere...

Demersul Maiei Sandu către Curtea Constituțională în vederea precizării modului în care sunt tranșate raporturile între Guvernul demisionar și Președinție constituie un act populist ce urmărește să acopere un fapt grav. Și anume faptul că Maia Sandu este cea care refuză să-și exercite atribuțiile de Președinte și să desemneze un candidat la funcția de Prim-ministru, a declarat constituționalistul Vitali Catană pentru Politics.MD.

„Cadrul constituțional este foarte limpede: Guvernul demisionar și nu altul trebuie să exercite atribuțiile de administrare a treburilor publice curente. Remanierea în cadrul Guvernului demisionar se face tot conform normelor constituționale, competențele revenind în mod corespunzător Primului-ministru în exercițiu și Președintelui. Prevederile art. 98, alin. (6), și art. 100 din textul Constituției sunt explicite în acest sens. Oricare ar fi însă problemele legate de îndeplinirea atribuțiilor Guvernului demisionar, principalul subiect și preocuparea primordială a momentului o reprezintă desemnarea candidatului pentru funcția de Premier. Maia Sandu însă încearcă să forțeze Constituția pentru a-și atinge scopul declarat”, conchide comentatorul politic.

In this article