Jumătate din echipa lui Igor Grosu au încălcat legislația Republicii Moldova

Cinci din cei zece miniștri propuși de premierul desemnat, Igor Grosu, au probleme grave de integritate. Numele Gavrilița, Nemerenco, Spînu, Litvinenco și Revenco au figurat în diverse investigații...

Cinci din cei zece miniștri propuși de premierul desemnat, Igor Grosu, au probleme grave de integritate. Numele Gavrilița, Nemerenco, Spînu, Litvinenco și Revenco au figurat în diverse investigații jurnalistice, care au demonstrat că acești cetățeni au încălcat legislația Republicii Moldova, iar într-un stat cu democrație veritabilă, ei ar fi fost cercetați penal.

Natalia Gavrilița, candidatul la funcția de ministru al Finanțelor în Guvernul Grosu, anterior a fost desemnată de președintele Maia Sandu pentru funcția de premier, dar a acumulat zero voturi. Gavrilița a intrat în istoria Republicii Moldova ca primul candidat la funcția de prim-ministru, care a nu a obținut nici un vot. Programul guvernamental prezentat de Gavrilița în plenul parlamentului a fost recunoscut de către experți ca unul foarte slab, neprofesionist și populist.

Anterior Gavrilița a deținut funcția de ministru al Finanțelor în Guvernul condus de Maia Sandu. În acea perioadă, ministerul condus de Natalia Gavrilița a anulat mai multe facilități pentru cetățeni: premiile pentru bugetari, tichetele de masă, a fost eliminată scutirea personală pentru cetățenii care au venituri mai mari de 360 de mii de lei anual și a introdus impozitul pentru câștigul la loterie. Mai mult, Natalia Gavrilița a majorat cota TVA pentru HORECA și a decis că toate coletele mai scumpe de 200 de euro trebuie să fie impozitate.

Natalia Gavrilița s-a remarcat și prin alte lucruri, pe când era ministru al Finanțelor. În 2019, jurnaliștii de investigație au scris că soțul Nataliei Gavrilița a preluat schemele de corupție la vamă. Vladimir Gavrilița pe atunci deținea funcția de consultant al premierului Maia Sandu, responsabil pe domeniul organelor de forță și prevenirea spălării banilor. Această funcție era plătită din bani europeni. În momentul în care soția lui, Natalia, a fost învestită în calitate de Ministru al Finanțelor, căruia i se subordonează Serviciul Vamal, Vladimir a devenit „un fel de responsabil netitular pe procesele din Vamă”.

Ala Nemerenco, candidat la funcția de ministru al Sănătății în Guvernul Grosu,a deținut această funcție în 2019, în cabinetul de miniștri condus de Maia Sandu. În prezent, Ala Nemerecno deține funcția de consilier al președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.

Anterior, jurnaliștii de la Telegraph au prezentat dovezi clare că Nemerenco, când era șefă la Sănătate, a făcut niște achiziții dubioase. Mai exact, a procurat milioane de mănuși de vinil, de producție chineză, care sunt subțiri și plesnesc în timpul utilizării.

Cel mai mare scandal legat de Ala Nemerenco s-a iscat însă, la începutul acestui an, când s-a aflat că sfetnica președintelui Maia Sandu deține o diplomă falsă de master. Aceasta a obținut documentul fără a face studiile necesare. Autoritățile au pornit o anchetă pentru a investiga cazul.

O altă anchetă jurnalistică a scos la iveală faptul că Ala Nemerenco își ascunde averea. În calitate de consilier prezidențial aceasta nu a declarat afacerile din România, o vilă din țara vecină și că familia sa ar deține o companie în zona offshore. Toate aceste averi sunt scrise pe numele fiului Alei Nemerenco.

Ala Nemerenco a ascuns că deține și un apartament de lux în Capitală, care este înregistrat pe fiica sa. Chiar dacă jurnaliștii de investigații au prezentat mai multe dovezi clare despre averile ascunse ale consilierului prezidențial, Autoritatea Naționale de Integritate, care se subordonează președintelui Maia Sandu, nu a pornit o anchetă pe aceste cazuri.

Andrei Spînu, candidat la funcția de ministru al Economiei în Guvernul Grosu. Spînu, care a fost numit de către jurnaliștii de la RISE Moldova „secretarul offshore”, deține funcția de secretar general al Aparatului Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.

Spînu anterior a fost unul dintre liderii PLDM și a ocupat funcția de viceministru al Tineretului. Jurnaliștii de investigație au scos la iveală faptul că Andrei Spînu deține mai multe companii offshore, pe care le ascunde de ochii lumii.

„Andrei Spînu, secretarul general al administrației prezidențiale, a jonglat de ani buni cu mai multe companii, inclusiv din zone offshore. Direct sau indirect, numele lui este legat de jurisdicții precum Cipru, Hong Kong, Delaware și Belize. Mai mult, pe când era viceministru al Tineretului și Sportului, Spînu a fost și în incompatibilitate de funcție. S-a întâmplat la intersecția anilor 2015-2016, când, în paralel, a administrat activitatea unei firme din Hong Kong care, în ultimii ani, i-a adus circa 8 milioane de lei”, se arată într-o investigație realizată de RISE Moldova. 

O altă investigație jurnalistică demonstrează că Spînu deține o casă, prețul căreia se ridică la aproape jumătate de milion de euro, bani aproape că imposibil de câștigat în Republica Moldova. Și în cazul lui Spînu, Autoritatea Națională de Integritate, care se subordonează Maiei Sandu, a refuzat să investigheze proveniența banilor. Președintele Autorității, Rodica Antoci, a făcut o declarație halucinantă în acest sens. Aceasta a spus că nu poate în baza unor anchete jurnalistice să pornească verificările, asta chiar dacă instituția condusă de Antoci a pornit anchete în baza a zeci de investigații jurnalistice, dar în care nu erau vizați oamenii Maiei Sandu.

Sergiu Litvinenco, propus la funcția de ministru al Justiției în Guvernul Grosu. În prezent, Litvinenco este deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea fracțiunii PAS.

Acum două zile, în timp ce în Parlamentul Republicii Moldova se dezbătea subiectul ridicării imunității a doi deputați de la Partidul ȘOR, parlamentarul Denis Ulanov, fostul avocat a lui Ilan Șor, a făcut o declarație scandaloasă. Ulanov a amintit că soacra lui Sergiu Litvinenco, Maria Iovu, a fost implicată în furtul miliardului, dar dosarul acesteia a fost clasat. Mai exact, în 2014, soacra deputatului PAS, Sergiu Litvinenco, deținea funcția de contabil la Victoriabank. Maria Iovu ar fi autorizat depunerea unor plasamente interbancare de 2,45 miliarde de lei în BC Banca de Economii (BEM). Banii, ulterior, au fost sustrași din BEM de către companiile controlate de Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc și transferate pe conturile unor companii offshore. În acest mod, Victoriabank ar fi beneficiat de 2,45 mlrd. lei din garanțiile de stat. Jurnaliștii de investigații au scris că dosarul pe numele Mariei Iovu a fost clasat în 2019, când la putere se afla Guvernul condus de Maia Sandu.

Potrivit declarației de avere a lui Sergiu Litvinenco, acesta deține două apartamente și o casă de locuit. De menționat că unul dintre apartamente a fost procurat în anul 2009, atunci când Litvinenco a activat în calitate de consultant principal în Serviciul Acte ale președintelui Vladimir Voronin, Direcția generală drept și relații publice, Președinția Republicii Moldova. Totodată, din declarația lui Litvinenco aflăm că familia acestui deține două automobile și 9 conturi bancare.

Ana Revenco, propusă la funcția de ministru al Afacerilor Interne în Guvernul Grosu, în prezent deține funcția de consilier al președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.

Potrivit unui act de constatare din 2015, emis de Comisia Națională de Integritate a Republicii Moldova, Ana Revenco, pe când deținea funcția de director al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane a MAI (în guvernul condus de Vlad Filat) nu a indicat în declarația sa pentru anul 2013 un apartament din cele 4 pe care le deținea. Apartamentul pe care Revenco l-a ascuns are o suprafață de 144.9 m.p. Inspectorii de integritate au constatat că sfetnica Maiei Sandu nu a declarat alte trei încăperi nelocative, trei terenuri de tip grădină și un automobil.

Încălcările nu se opresc aici. Ana Revenco, pe când era angajată la MAI, declara că nu are careva active financiare. Inspectorii au expediat solicitări la băncile comerciale din țara noastră și au aflat că Revenco, împreună cu soțul, deține 12 conturi bancare.

Consiliera Maiei Sandu a mai ascuns o cota-parte 20% în cadrul unui SRL și cotele-părți de 100% ale soțului în alte două SRL-uri. În urma acestor constatări, inspectorii au sesizat Procuratura Generală, dar angajata MAI din echipa lui Vlad Filat a scăpat basma curată.

In this article