Joe Biden: SUA vor trimite 31 de tancuri Abrams în Ucraina

Președintele american Joe Biden a anunțat miercuri că intenționează să trimită 31 de tancuri M1 Abrams în Ucraina. Biden a spus că secretarul american al Apărării, Lloyd Austin,...

Președintele american Joe Biden a anunțat miercuri că intenționează să trimită 31 de tancuri M1 Abrams în Ucraina. Biden a spus că secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a recomandat această mișcare, pentru a întări capacitatea Ucrainei de „a-și apăra teritoriul și de a-și atinge obiectivele strategice”.

„Tancurile Abrams sunt cele mai capabile tancuri din lume. De asemenea, sunt extrem de complexe de operat și întreținut, așa că oferim și Ucrainei piesele și echipamentele necesare pentru a susține eficient aceste tancuri pe câmpul de luptă și antrenamente pentru trupele ucrainene cu privire la aceste probleme de susținere, logistică și întreținere cât mai curând posibil”, a spus Biden, într-o conferință de presă susținută joi la Casa Albă, transmite breakingnews.md cu referire la europalibera.org.

Livrarea tancurilor Abrams va dura luni de zile, avertizează înalți oficiali înalți ai administrației, și necesită o pregătire extinsă pentru trupele ucrainene pentru modul de operare și deservire a acestora.

„Livrarea acestor tancuri pe teren va lua timp. Timp pe care îl vom vedea și îl vom folosi pentru a ne asigura că ucrainenii sunt pe deplin pregătiți să integreze tancurile Abrams în apărarea lor”, a adăugat Biden.

În urmă cu doar câteva zile, Washingtonul argumenta că aceste tancuri nu sunt potrivite pentru războiul din Ucraina.

Germania a a anunțat miercuri că este dispusă să trimită tancuri Leopard în Ucraina.

Oficiali americani familiarizați cu negocierile au spus că administrația Biden finalizează planurile pentru a trimite tancurile Abrams în Ucraina.

Ambasadorul Rusiei în SUA a spus că o astfel de decizie a SUA reprezintă o „provocare flagrantă împotriva Federației Ruse”.

„Dacă Statele Unite vor decide să furnizeze tancuri, atunci justificarea unui astfel de pas cu argumente despre „arme defensive” cu siguranță nu va funcționa. Aceasta ar fi o altă provocare flagrantă împotriva Federației Ruse”, a comentat Anatoli Antonov miercuri, pe pagina de Telegram a ambasadei.

Dacă SUA își trimit tancurile Abrams în Ucraina, acestea „vor arde la fel ca toate celelalte”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de CNN.

„Sunt convins că mulți experți înțeleg și absurditatea acestei idei, acest plan este un eșec în ceea ce privește aspectele tehnologice”, a spus Peskov reporterilor în timpul unei conferințe obișnuite.

„Repetăm că aceste tancuri vor arde la fel ca toate celelalte. Numai că costă mult, iar toate acestea vor cădea în primul rând pe umerii contribuabililor europeni”, a adăugat el.

Marți, Berlinul a cedat presiunii internaționale și interne uriașe urmând să anunțe că trimite tancuri de fabricație germană în Ucraina și că va permite și altor țări să facă același lucru.

Cancelarul german Olaf Scholz a confirmat oficial, miercuri, că Germania va trimite 14 tancuri de luptă Leopard 2 Ucrainei și că va emite rapid și avizele pentru țările partenere care dețin astfel de tancuri.

Un anunț oficial al SUA că va trimite puțin peste 30 de tancuri este de așteptat să vină miercuri, a declarat un oficial american pentru Associated Press.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus în discursul său de noapte că Rusia se pregătește pentru un nou val de agresiune și că a văzut „multe eforturi, cuvinte și promisiuni” despre tancuri.

„Dar este important să vedem realitatea: nu este vorba despre cinci, sau 10 sau 15 tancuri. Nevoia este mai mare. În fiecare zi facem tot ce este necesar pentru a umple deficitul. Și sunt recunoscător tuturor celor care ne susțin în acest sens.

„Totuși, discuțiile trebuie încheiate cu decizii. Deciziile privind întărirea reală a apărării noastre împotriva teroriştilor. Aliații au numărul necesar de tancuri. Când se iau deciziile importante necesare, vom fi bucuroși să vă mulțumim pentru fiecare decizie importantă.”

Decizia Statelor Unite de a trimite Abrams vine la doar câteva zile după ce Washingtonul a argumentat împotriva trimiterii tancurilor, în ciuda cererilor Kievului și a presiunii publice.

Tancurile ar urma să fie achiziționate printr-un fond cunoscut sub numele de Inițiativa de Asistență pentru Securitate a Ucrainei (USAI), care permite administrației președintelui Joe Biden să obțină arme de la industria producătoare, mai degrabă decât din stocurile de arme americane existente.

Ucraina spune că tancurile de luptă occidentale puternic blindate le-ar oferi trupelor sale mai multă mobilitate și protecție înaintea unei noi ofensive rusești la care se așteaptă Kievul în viitorul apropiat.

De asemenea, ar putea ajuta Ucraina să reia o parte din teritoriul care a căzut în mâna Rusiei.

In this article