Japonia interzice fotografiatul sub fustele femeilor

Japonia va avea primele legi împotriva fotografierii sau a filmării altor persoane cu intenția de exploatare sexuală fără consimțământ. Proiectul de lege împotriva „foto-voyeurismului” ar interzice acte precum...

Japonia va avea primele legi împotriva fotografierii sau a filmării altor persoane cu intenția de exploatare sexuală fără consimțământ. Proiectul de lege împotriva „foto-voyeurismului” ar interzice acte precum fotografiatul sub fustă și filmările secrete ale actelor sexuale, relatează BBC.

Până acum, astfel de cazuri penale trebuiau judecate în temeiul legilor prefecturilor locale, care variază foarte mult ca sferă de acoperire a unor astfel de infracțiuni.

Proiectul face parte dintr-o revizuire mai amplă a legilor japoneze privind infracțiunile sexuale, care va extinde, de asemenea, definiția violului.

Legea nouă interzice în mod explicit realizarea, distribuirea și/sau deținerea de fotografii ale organelor genitale ale cuiva, fără consimțământul acestuia.

De asemenea, incriminează acțiunea de a fotografia oameni induși în eroare, fără știrea lor, în poziții sexuale.

Infractorii ar risca închisoare de până la trei ani sau o amendă de până la 3 milioane de yeni (22.000 de dolari). E de așteptat ca reformele să fie adoptate în luna iunie a acestui an.

Ele vin după protestele publice tot mai mari pentru legi mai puternice care incriminează actele de a fotografia cu telefonul mobil. În 2021, poliția japoneză a efectuat peste 5.000 de arestări pentru fotografierea clandestină, un număr record și de aproximativ trei ori mai mare decât în ​​2010.

Aproximativ șapte din 10 însoțitori de bord din Japonia au raportat, de asemenea, că au fost fotografiați în secret, potrivit unui sondaj realizat de un sindicat național al aviației, publicat în martie.

Deja, majoritatea producătorilor de telefoane mobile din Japonia au instalat sunete specifice pe dispozitivele lor mobile, care se aud când e declanșat aparatul foto, pentru a preveni fotografierea sau filmările secrete.

Mai multe țări asiatice au legi împotriva voyeurismului, dar aplicarea lor variază.

În Coreea de Sud, cei condamnați pentru filmări în secret de imagini de natură sexuală riscă o amendă de până la 10 milioane de woni (7.500 de dolari) sau o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare.

Însă Asociația Femeilor Avocate din Coreea a spus că doar 5% din cele 2.000 de cazuri de filmări ilicite care au ajuns în instanță între 2011 și 2016 au dus la închisoare.

În Singapore, o persoană condamnată pentru voyeurism poate risca până la doi ani de închisoare, amenzi, bătaie cu un baston sau o combinație a acestor pedepse. Infracțiunile voyeuristice care implică victime mai mici de 14 ani însemnă închisoare obligatorie, plus amenzi și pedeapsa cu bătaia cu bastonul.

Japonia a analizat mai multe modificări ale codului penal pentru a consolida legislația împotriva infracțiunilor sexuale, după ce multiplele achitări pentru viol din 2019 au provocat proteste naționale.

În luna februarie a acestui an, un grup al Ministerului de Justiție japonez a propus creșterea vârstei de consimțământ de la 13 la 16 ani.

Termenul de prescripție pentru raportarea violurilor va fi, de asemenea, crescut la 15 de la 10 ani.

Propunerea ministerului vizează, de asemenea, incriminarea îngrijirii minorilor și extinderea definiției violului.

În prezent, Japonia are cea mai mică vârstă de consimțământ în țările avansate și cea mai mică în grupul G7.

 

In this article