Irlanda, Norvegia și Spania au recunoscut oficial Palestina ca stat separat

Irlanda va recunoaşte statul palestinian. Premierul Irlandei, Simon Harris, și doi miniștri urmează să susţină miercuri o conferinţă de presă, în cadrul căreia vor anunța detalii. Presa norvegiană...

Irlanda va recunoaşte statul palestinian. Premierul Irlandei, Simon Harris, și doi miniștri urmează să susţină miercuri o conferinţă de presă, în cadrul căreia vor anunța detalii. Presa norvegiană scrie că și guvernul de la Oslo urmează să recunoască, tot miercuri, statul palestinian. O decizie similară va fi anunțată și de Spania. Israelul şi-a rechemat ambasadorii din Irlanda şi Norvegia și a transmis un mesaj dur: „Israelul nu va rămâne tăcut – vor exista și alte consecințe grave”.  

Vorbind miercuri, prim-ministrul irlandez Simon Harris a declarat: „Astăzi Irlanda, Norvegia și Spania anunță că recunoaștem statul Palestina, fiecare dintre noi va întreprinde orice măsuri naționale sunt necesare pentru a pune în aplicare această decizie.

„Sunt încrezător că alte țări ni se vor alătura pentru a face acest pas important în săptămânile următoare”.

Guvernul irlandez a declarat că recunoașterea susține o soluție cu două state, despre care a spus că este esențială pentru pacea durabilă în regiune, care a fost în centrul ofensivei Israelului împotriva Hamas din octombrie.

Ministerul de Externe al Israelului a avertizat marți împotriva acestei mișcări, spunând într-o postare pe platforma de socializare X că recunoașterea „ar duce la mai mult terorism, instabilitate în regiune și va pune în pericol orice perspective de pace”.

 

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article