Irina Vlah solicită intervenția OSCE pentru asigurarea corectitudinii alegerilor din R.Moldova

Într-o declarație făcută pe canalul său de Telegram, Irina Vlah, fondatoarea „Platformei Moldova”, a adresat un apel urgent către Oficiul OSCE pentru Instituţii Democratice și Drepturile Omului (ODIHR)...

Într-o declarație făcută pe canalul său de Telegram, Irina Vlah, fondatoarea „Platformei Moldova”, a adresat un apel urgent către Oficiul OSCE pentru Instituţii Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) pentru a intensifica monitorizarea alegerilor din Republica Moldova. Vlah a subliniat importanța rolului OSCE/ODIHR în susținerea instituțiilor democratice și în asigurarea drepturilor omului în țară.

„Din start vreau să vă mulţumesc pentru efortul constant pe care-l depuneţi în vederea susţinerii instituţiilor democratice şi asigurării drepturilor omului în Republica Moldova. De-a lungul anilor OSCE/ODIHR a devenit pentru noi, cetăţenii Republicii Moldova, un sinonim al corectitudinii şi adevăratului ataşament faţă de valorile democratice”, a declarat Vlah.

Vlah și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ignorarea recomandărilor făcute de OSCE/ODIHR în raportul final de monitorizare a alegerilor locale generale din noiembrie 2023 de către actuala guvernare. „Acest lucru ne îngrijorează nespus, deoarece recomandările dvs. au tangenţe directe cu preconizatul scrutin prezidenţial ce urmează să se desfăşoare pe data de 20 octombrie 2024, dar şi cu alegerile parlamentare ordinare, care ar urma să aibă loc în 2025”, a adăugat ea.

Fostul bașcan al Găgăuziei a criticat Comisia Electorală Centrală (CEC), susținând că aceasta nu este un organ independent și imparțial capabil să organizeze alegeri libere și corecte. „Există suspiciuni şi indicii clare că guvernarea, cu complicitatea Comisiei Electorale Centrale (care se manifestă prin tăcere şi prin nedorinţa de a vedea unele abuzuri evidente), deja a început fraudarea alegerilor şi a referendumului ce urmează să aibă loc pe data de 20 octombrie”, a afirmat Vlah.

Pentru a preveni eventualele fraude, Irina Vlah a solicitat OSCE/ODIHR să înceapă misiunea de observare a alegerilor înainte de startul oficial al campaniei electorale. „Vin către dvs. cu solicitarea respectuoasă să lansaţi o misiune de observare a alegerilor din Moldova nu o dată cu startul oficial al campaniei electorale, ci deja la această etapă. Anume acum se pun bazele fraudării viitoarelor alegeri”, a declarat ea.

În încheiere, Vlah și-a exprimat speranța că solicitarea sa va fi tratată cu seriozitate, subliniind necesitatea intervenției OSCE/ODIHR pentru a asigura un proces electoral corect și democratic.

In this article