Iranul amenință că Israelul va fi “distrus în câteva zile” – Declarațiile lui Khamenei

Vineri după-amiază, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, va pune capăt tăcerii publice, de la începutul războiului dintre Hamas şi Israel, într-un discurs televizat, în care se așteaptă să ofere informații...

Vineri după-amiază, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, va pune capăt tăcerii publice, de la începutul războiului dintre Hamas şi Israel, într-un discurs televizat, în care se așteaptă să ofere informații cu privire la direcția pe care o va lua grupul în conflictul din Gaza și dacă intenționează să intensifice confruntarea cu Israelul.

Discursul lui Nasrallah este programat pentru ora 13:00 GMT (ora 15.00 – ora Moldovei) cu ocazia unei ceremonii organizate în suburbiile Beirutului, bastionul Hezbollah, pentru a-i onora pe „martirii” formaţiunii pro-iraniene ucişi din 7 octombrie.

De la atacul surpriză al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie și de la campania ulterioară de bombardare și operațiunile din Gaza a Israelului, în Orientul Mijlociu au crescut temeri că Hezbollah va deschide un al doilea front împotriva Israelului la granița sa de nord, declanșând un război mai larg, notează The New York Times.

Potrivit presei internaționale, pare puțin probabil ca liderul Hezbollah să anunțe în mod explicit începutul unui război total împotriva Israelului, dar aproape totul din discursul lui va suna ca o declarație de război.

Vineri dimineață cel mai înalt lider religios al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, într-un nou mesaj pe X, spune că Israelul îşi minte cetăţenii cu privire la evoluţia conflictului cu organizaţia islamistă Hamas şi dă asigurări că statul israelian va fi “distrus în câteva zile fără ajutorul SUA”, potrivit EFE, preluat de Agerpres.

„Entitatea sionistă (Israelul – n.r.) vă minte şi, de asemenea, minte atunci când le-a transmis palestinienilor îngrijorarea pentru prizonierii săi. Dar îi distruge şi pe ei cu bombardamentele pe care le face”, spune Khamenei în mesajul preluat de ziarul israelian Haaretz.

Într-o postare separată, clericul iranian asigură că “regimul sionist va fi paralizat în câteva zile fără ajutorul Statelor Unite”.

Atât Hamas, cât şi gruparea libaneză şiită Hezbollah primesc finanţare iraniană şi sunt considerate organizaţii teroriste atât de Uniunea Europeană, cât şi de Statele Unite.

In this article