Ion Chicu a enumerat pierderile pe care le va suferi Republica Moldova dacă va fi blocat creditul rusesc

Premierul Ion Chicu susține că Guvernul va fi nevoit să taie din cheltuielile alocate pentru reparația drumurilor, susținerea agenților economici și populației în eventualitatea anulării de către Curtea...

Premierul Ion Chicu susține că Guvernul va fi nevoit să taie din cheltuielile alocate pentru reparația drumurilor, susținerea agenților economici și populației în eventualitatea anulării de către Curtea Constituțională a împrumutului rusesc de 200 de milioane de euro. Șeful Guvernului a declarat astăzi că responsabilitatea pentru o posibilă anulare a acestui credit va aparține celor care fac speculații și jocuri politice pe acest subiect.

Potrivit premierului, dacă acest acord va fi declarat ilegal, atunci apare pericolul ca Guvernul să nu poată finanța cheltuieli de peste 4 miliarde de lei.

” Este vorba, în primul rând de reparația drumurilor în sumă de 1,4 miliarde de lei și vizează cele circa 900 de primării din țară. În acest an, ca și în anii precedenți, avem program de reabilitare a drumurilor în localități. În afară de beneficiile bine cunoscute, sunt și crearea locurilor de muncă pentru cetățenii noștri reveniți de peste hotare”, a spus Chicu.

De asemenea, premierul susține că nu va putea fin finanțat programul de rambursare a TVA în sumă de 1 miliard de lei. Prin acest program se oferă suport agenților economici care au înregistrat pierderi din cauza crizei provocată de COVID-19. Sub semnul întrebării rămâne și finanțarea de către stat a dobânzii la credite în valoare de 90 de milioane de lei și măsurile de susținere socială a categoriilor socialmente-vulnerabile.

” Toate speculațiile privind acest acord au caracter politic și geopolitic. Se speculează intens de unele forțe politice în speranța de a lipsi Guvernul de posibilitatea de finanțare a cheltuielilor prioritare pentru țară în condiții foarte dificile”, a declarat Chicu.

Premierul și-a exprimat speranța că acest acord va intra în vigoare în perioada imediat următoare, în caz contrar Guvernul va fi nevoit să meargă în Parlament cu rectificarea bugetului și să taie aceste cheltuieli.

Deputații din grupul Candu, dar și deputați PAS și PPDA, au cerut Curții Constituționale anularea Acordului de împrumut a 200 de milioane de euro din partea Rusiei. Curtea va examina aceste solicitări în data de 7 mai.

In this article