Ion Ceban: Serviciile municipale lucrează fără întrerupere. Prioritar, au fost curățate arterele principale și străzile pe care circulă transportul public

Serviciile municipale lucrează, deja a doua zi, în teren fără întrerupere pentru a curăța drumurile, trotuarele, căile de acces în curți, spre instituțiile sociale și accesele spre suburbii....

Serviciile municipale lucrează, deja a doua zi, în teren fără întrerupere pentru a curăța drumurile, trotuarele, căile de acces în curți, spre instituțiile sociale și accesele spre suburbii. Primarul general al Capitalei, Ion Ceban, susține că au fost curățate prioritar toate arterele principale, dar și alte străzi unde circulă transport public.

Potrivit edilului, la această oră, circulația rutieră în municipiu este asigurată, cu excepția drumului de acces spre Tohatin și porțiunea între Sîngera și Dobrogea.

” Pe parcursul zilei de astăzi, aceste artere, dar și străzile secundare, vor fi curățate. Pe parcursul nopții trecute, pe drumurile publice municipale s-au efectuat lucrări de patrulare, deszăpezire şi combatere a poleiului, în proces fiind antrenate 48 de utilaje speciale ale Regiei „Exdrupo”. În același timp, din cauza rafalelor de vânt, a fost necesară intervenția electricienilor Întreprinderii „Lumteh”, pentru a înlătura consecințele în urma prăbușirii a doi piloni și a câtorva rețele, dar și ale altor deranjamente la sistemul de iluminat. Lucrările de restabilire a rețelei continuă pe parcursul zilei de astăzi”, a scris Ion Ceban pe rețelele sociale.

Regia „Autosalubritate”, la fel, s-a aflat la datorie, evacuând, pe 26 noiembrie, aproximativ 7.300 m3 de deșeuri, în urma a 160 de curse efectuate.

”În context, ținând cont că gheața de pe carosabilul din curțile blocurilor de locuit încă persistă, Î.M. Regia „Autosalubritate” roagă conducătorii auto să nu parcheze mașinile în apropierea platformelor și camerelor de stocare a deșeurilor municipale. Astăzi, 27 noiembrie, Întreprinderea Municipală a scos la linie întreaga flotă de autospeciale disponibilă pentru a colecta și transporta deșeurile de pe întreg teritoriul municipiului Chișinău, inclusiv cele care, din cauza condițiilor meteorologice extreme, n-au fost adunate în ultimele două zile”, a mai adăugat Ion Ceban.

Și serviciile din cadrul Direcției generale locativ-comunale și amenajare lucrează intens. La deszăpezire s-a intervenit atât manual, cât și mecanizat cu utilajele speciale din dotare. La curățarea manuală sunt antrenați 426 de muncitori. În procesul tehnologic se lucrează cu 49 de utilaje speciale dotate cu perii, lame și sărărițe. Responsabilii au intervenit prioritar la căile de acces către instituțiile sociale, spitale, instituții de învățământ. Totodată, se intervine pe trotuare, în curțile de bloc, intrările în subterane, la stațiile de așteptare a transportului public și platformele pentru colectarea deșeurilor menajere.

Iar Asociația ”Spații Verzi” a intervenit ieri, 26 noiembrie 2023, pentru înlăturarea rapidă a situațiilor de avariere înregistrate la 26 de adrese de pe raza municipiului Chișinău. De asemenea, viscolul și vântul puternic de ieri a dus la îngreunarea coronamentului arborilor și la ruperea crengilor ori la căderea acestora.

”Promptitudinea cu care au acționat echipele întreprinderii municipale a făcut ca pe raza municipiului Chișinău să nu se înregistreze întreruperi ale energiei electrice ori a circulației rutiere. În mod repetat, chemăm șoferii să parcheze autovehiculele doar în locuri de parcare special amenajate și să evite staționarea în apropierea arborilor, iar locuitorilor și oaspeților capitalei sunt rugați să dea dovadă de vigilență”, a mai menționat Ion Ceban.

Amintim, Comisia Situații Excepționale Chișinău a luat aseară decizia ca astăzi, 27 noiembrie, să fie sistată activitatea școlilor, inclusiv a celor de artă. Totodată, toate grădinițele au beneficiat de curățarea căilor de acces, situații de avariere nu s-au semnalat, acestea funcționând în mod normal.

La Centrul de găzduire, sâmbătă și duminică, au fost cazați 12 oameni ai străzii, dintre care 10 sunt din raioane. În total, în centru se află 67 de persoane, dintre care 16 din afara mun. Chișinău.

In this article