Ion Ceban, după ce Inspecția Financiară de stat a făcut un control la Apă Canal: De unde să le dăm acum 50 de milioane de lei?

Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat astăzi, în cadrul ședinței serviciilor municipale, că Apă Canal trebuie să plătească aproximativ 50 de milioane de lei în...

Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat astăzi, în cadrul ședinței serviciilor municipale, că Apă Canal trebuie să plătească aproximativ 50 de milioane de lei în urma raportului inspecției financiare efectuate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). El a spus că acești bani ar fi putut fi folosiți pentru construcția a mai multor grădinițe.

Ion Ceban a criticat faptul că cheltuielile pentru energie electrică și gaze naturale la Apă Canal s-au majorat semnificativ în anul 2022, comparativ cu anul 2021. El a afirmat că aceste majorări nu au fost compensate prin optimizarea altor consumuri și prin ajustarea tarifelor la serviciile prestate de întreprindere.

“Cheltuielile pentru energie electrică în anul 2022 la Apă Canal s-au majorat cu 76 de milioane de lei, comparativ cu anul 2021. La fel și cheltuielile pentru gazele naturale s-au majorat de la 23 de milioane de lei la 58 de milioane de lei. Respectivele majorări nu au avut influență asupra capacității societății de a-și onora multe lucruri, în situația în care managementul întreprinderii nu a avut posibilitatea optimizării altor consumuri și prin ajustarea a răspunderii la tarifele aprobate de ANRE”, a declarat Ion Ceban.

Primarul general a solicitat viceprimarului să facă demersurile necesare pentru a fi luate în considerare recomandările inspecției financiare și pentru a îmbunătăți situația financiară a Apă Canal. El a avertizat că dacă nu se vor lua măsuri urgente, se vor impune scumpiri la serviciile de apă și canalizare pentru consumatorii din Chișinău.

In this article