Ion Ceban, despre deciziile absurde și abuzive ale guvernării: V-ați pus șef la Direcția Educație Chișinău și ați capturat sistemul, fiți acum responsabili de toate!

Primarul Capitalei, Ion Ceban, condamnă deciziile recente ale Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale, pe care le califică absurde și abuzive. Edilul susține că, din moment ce domeniul educațional...

Primarul Capitalei, Ion Ceban, condamnă deciziile recente ale Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale, pe care le califică absurde și abuzive. Edilul susține că, din moment ce domeniul educațional din Capitală a fost capturat de guvernare prin numirea propriului șef la Direcția Educație, asumându-și conducerea structurii, să fie acum „responsabili de activitatea grupelor cu program prelungit, de alimentația copiilor, de colectările de fonduri”.

„Reieșind din faptul că cei de la guvernarea PAS cu tot dinadinsul își doresc controlul asupra instituțiilor statului, mai nou și al celor municipale, mai ales în an electoral, ținând cont de decizia ilegală a Ministerului Educației de a numi șefi de direcții în educație, în timp ce fondatorii sunt autoritățile locale, adică primăria, după decizia de ieri, absolut absurdă, a Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale, când își arată mușchii și prostia cei de la guvernarea PAS, anunțăm astăzi că Ministerul Educației și-a pus conducător la Direcția municipală Educației, atunci să fie buni și să răspundă în continuare, iar de azi înainte Ministerul este responsabil de activitatea grupelor cu program prelungit, de alimentația copiilor, de colectările de fonduri, salariile și mentenanța. Încă o dată spun clar. Ați capturat instituția, v-ați pus acolo șef, fiți buni și responsabili. Toate întrebările la ministrul Perciun și gașca PAS. Dacă eventual vor face referință că fondator este Primăria și CMC. Dacă este așa, de ce v-ați băgat aici și v-ați pus conducătorul vostru? Vi l-ați pus, răspundeți pentru toate! Iar noi ne vom gândi cum să investim altfel în programele de educație”, a declarat Ion Ceban într-o intervenție live.

Edilul susține că, de fapt, prin decizia de ieri, guvernarea a anulat metodologia creată, unde părinții puteau achita oficial pentru orele cu program prelungit și au anulat și acea decizie prin care primăria urma să achite aceste ore pentru cei aproximativ 6000 de copiii din familii defavorizate.

„Acum, fiți buni, cei de la Ministerul Educației și de la Guvern, dacă ați numit un șef la Direcția Educație, dacă ați preluat controlul asupra direcției, să achitați aceste ore cu program prelungit și să veniți cu propuneri. Iar, ONG-ului de casă „Părinții Solidari” îl sfătui să protesteze de azi înainte în fața Guvernului și să ceară ore prelungite și alte facilități, deoarece Ministerul Educației și-a numit șef la Direcția Educație și a capturat încă o instituție în acest sens. Primăria nu își mai asumă prostiile lor”, a mai adăugat Ion Ceban.

Primarul susține că Primăria Chișinău va căuta în continuare soluții cum să contribuie la dezvoltarea programelor și instituțiilor educaționale.

„În ultimii ani, pentru modernizarea domeniului educației, în Chișinău, în cele peste 330 de instituții au fost investiți sub diferite forme circa 12 miliarde de lei. Chișinău este singura entitate teritorială unde am deschis școli și grădinițe noi, atât în oraș, cât și în suburbii. Am termoizolat peste 50 de instituții educaționale. Am efectuat lucrări de modernizare a laboratoarelor, terenurilor de joacă, de sport, a sălilor de sport. Prioritatea era modernizarea condițiilor pentru copii și profesorii noștri. Am investit enorm în calificarea cadrelor didactice și continuăm să facem acest lucru. În timp ce la nivel de țară, în domeniul educației lucrurile stau prost, se închid școli, universități, se discută despre închiderea grădinițelor, iar proiectul cu 25 de WC-uri reparate nici nu l-au finalizat”, a mai declarat edilul.

În contextul grupelor cu program prelungit, Ion Ceban a precizat că în nicio localitate din țară, condusă de PAS sau de oricare altă formațiune politică sau candidați independenți, nu se finanțează orele cu program prelungit.

In this article