Ion Ceban: Curând vom veni cu un proiect de 400 de mil, pentru a moderniza albia râului Bîc

Primarul general Ion Ceban a venit cu o reacție cu privire la criticile ce au fost lansate despre situației de pe râul Bîc. Ceban spune că în curând...

Primarul general Ion Ceban a venit cu o reacție cu privire la criticile ce au fost lansate despre situației de pe râul Bîc. Ceban spune că în curând se va veni cu un proiect de investiții de peste 400 de milioane de lei, în CMC.

„Cât am fost absent am văzut multe comentarii și critici. Diferiți, așa-ziși experți se perindează la diferite obiective, fără ca să întrebe există proiect, nu există proiect, există studiu de fezabilitate, nu există. Am văzut tentativele de a naviga pe râul Bîc a unui grup de cetățeni, fără a întreba Primăria dacă are în viziune dezvoltarea acestuia, ce își propune contra inundațiilor, cum și ce se realizează în prezent pe porțiunea dintre Mihai Viteazul – Grigore Vieru, în aval și amonte, până la Ismail. Pentru că asta e porțiunea pe care am încercat în această perioadă să o reabilităm. Sunt zeci de milioane de lei cheltuite. Era o foarte mare probabilitate și risc de surpare a malurilor. Aveam pe albie copaci care creșteau copaci de vârsta mea și a unor funcționari mai în vârstă ca mine. 3 ani în urmă ați fi înotat pe verticală, nu pe orizontală, pentru că era o junglă unde nu puteai trece.

Și în aval și în amonte astăzi este foarte mult gunoi. Spre mare regret, până la izvor și în lunca Bîcului. Tot acest gunoi nu este format de Primărie este rezultatul muncii omului, aici sau în partea râului Durlești. O sugestie pentru înotătorii cu caiac-urilor, veniți la Primărie să vă arătăm cum ne propunem să dezvoltăm această regiune împreună cu PUZ-urile și zona de la Izvor. Vă rugăm să nu deduceți lucrurile și să veniți să vă documentați, dacă nu aveți alte scopuri ascunse. Că am văzut forte mulți activiști ai PAS-ului, de aceștia deghizați sau mai puțin deghizați. Odată cu primăvara aceste lucruri se vor acutiza. Specialiștii care au rezolvat toate probleme din țară, au găsit soluții la toate proiectele, scumpirile din țară, vor veni în Chișinău să ne dea lecții cum să facem. Faceți la nivel de țară. Să vedem cum arată albiile râurilor în alte părți, cum arată stațiile de epurare, cum arată deșeurile și managementul lor, eficiența deșeurile. Rugăm specialiștii să ia caiac-urile și trageți o fugă prin țară să prindeți și realitatea”, a declarat Ceban.

Edilul spune că știe cum arată acum Bîl-ul și cum arăta anterior. „Știm cum arătau și curățăm în continuare, amenajam, vom înverzi. Curând pe masa celor din CMC va ajunge proiectul de 400 de milioane de lei de reabilitare a albiei râului Bîc. Cu studii de fezabilitate și soluții reale”, a conchis Ceban.

In this article