Întrevedere: Vitalie Vrabie și Șeful EUBAM

Extinderea controlului comun continuă să domine agenda întrevederilor dintre Serviciul Vamal și Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM). Evoluțiile pe acest palier...

Extinderea controlului comun continuă să domine agenda întrevederilor dintre Serviciul Vamal și Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM). Evoluțiile pe acest palier au fost discutate în cadrul unei întrevederi a Directorului Vămii, Vitalie Vrabie și Șeful EUBAM, Slawomir Pichor, transmite Breaking News.

Vitalie Vrabie a subliniat importanța extinderii acestui mecanism de cooperare transfrontalieră în cât mai multe posturi vamale, inclusiv la frontiera moldo-română. „Serviciul Vamal va continua să promoveze extinderea controlului comun. Beneficiile controlului mixt au fost deja resimțite în cele șase puncte comune de control de la frontiera cu Ucraina, motiv pentru care, acesta reprezintă o soluție viabilă și pentru hotarul cu România.” a punctat șeful Vămii.

Amintim că, conform Acordului interguvernamental încheiat între Republica Moldova și Ucraina, în data de 6 octombrie 2017, controlul comun poate fi extins în toate punctele de trecere a frontierei comune. Actualmente, controlul comun este aplicat în șase puncte vamale, toate fiind la frontieră cu Ucraina. Este vorba despre „Criva-Mamalîga”, „Larga-Kelmențî”, „Briceni-Rossoșanî”, „Giurgiulești-Reni”, „Cuciurgan-Pervomaisc” și „Palanca-Maiaki-Udobnoe”.

Un alt subiect al întrevederii s-a referit la operațiunile antifraudă, desfășurate sub egida EUBAM. În acest context, Directorul Serviciului Vamal i-a mulțumit șefului EUBAM pentru sprijinirea eforturilor autorității vamale în prevenirea și combaterea fraudelor vamale și a infracționalității transfrontaliere.

In this article


Join the Conversation