Interdicția exportului de grâu va prăbuși prețurile de achiziție pe piața internă, spune expertul economic

Interdicția exportului de grâu va prăbuși prețurile de achiziție pe piața internă și va duce la pierderi considerabile pentru agricultori, atrage atenția expertul economic Roman Chircă, transmite breakingnews.md...

Interdicția exportului de grâu va prăbuși prețurile de achiziție pe piața internă și va duce la pierderi considerabile pentru agricultori, atrage atenția expertul economic Roman Chircă, transmite breakingnews.md cu referire la telegraph.md.

Potrivit acestuia, interdicția exportului de grâu este o măsură drastică, care aparent se face cu intenții bune, de a lăsa pe piața internă cereale, numai că ținta directă a acestei măsuri sunt fermierii care dețin stocuri de grâu, și care au așteptări de a direcționa mijloacele din comercializarea grâului pentru acoperirea lucrărilor agricole sezoniere.

“Dacă se va institui măsura de interdicție, atunci în lipsa debușeelor externe, unica opțiune fiind comercializarea grâului fiind piața internă, aceasta va prăbuși prețurile de achiziție pe piața internă și va duce la pierderi considerabile pentru agricultori.

Atunci când suntem practic la o distanță de câteva luni până la roadă nouă în condiții climaterice potrivite din acest an, existența stocurilor de cereale fiind prielnice ce ar asigura securitatea alimentară pe termen scurt, care ar fi logica unor astfel de măsuri care ar provoca mai multe daune decât beneficii”, a subliniat Chircă.

In this article