Informații cheie din interviul acordat de Chicu pentru Bloomberg

Republica Moldova va ajunge, în scurt timp, la un nou acord cu Fondul Monetar Internațional și va obține un împrumut de 500 de milioane de dolari de la...

Republica Moldova va ajunge, în scurt timp, la un nou acord cu Fondul Monetar Internațional și va obține un împrumut de 500 de milioane de dolari de la Federația Rusă. Despre aceasta a anunțat premierul Ion Chicu într-un interviu, acordat pentru prestigioasa publicație Bloomberg.

«Situația financiară a Moldovei este în regulă. Anul acesta dorim să folosim trei instrumente pentru a stimula investițiile: finanțarea de la instituții internaționale precum Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Mondială, o linie de credit din Rusia și de la partenerii europeni», a declarat Ion Chicu în interviul telefonic.

Premierul de la Chișinău s-a arătat convins de faptul că Guvernul va finaliza cu succes acordul existent de 179 de milioane de dolari cu FMI în luna martie, punând temeiul unor discuții pentru un nou acord în luna următoare.

Ion Chicu mai spune că orice tensiune în privința faptului că Republica Moldova se înclină către Europa sau Rusia poate fi depășită. “Acesta este un conflict artificial”, a declarant premierul. “Orice om înțelept și responsabil nu va vedea un conflict între aderarea la UE și relațiile cu Rusia. Mi-aș dori ca Moldova să aibă aceleași relații cu Rusia pe care le are și Germania. Este posibilă o relație echilibrată cu toți jucătorii importanți», a explicat Ion Chicu.

Ion Chicu a mai declarat pentru Bloomberg că se angajează să revizuiască sistemul judiciar și să combată corupția, deși încercările predecesorilor săi au eșuat în mare măsură.

Interviul integral poate fi accesat pe Bloomberg, pentru cei abonați.

In this article


Join the Conversation