”Infantilismul” candidaților PAS la parlamentare generează frica acestora față de partidul lui Cavcaliuc

Nu este un secret pentru nimeni, că lista candidaților la parlamentare prezentată de către Partidul Acțiune și Solidaritate este una, mai lejer fiind spus – “slabă”. Aici noi...


Nu este un secret pentru nimeni, că lista candidaților la parlamentare prezentată de către Partidul Acțiune și Solidaritate este una, mai lejer fiind spus – “slabă”. Aici noi nu vom întîlni personalități notorii din diverse domenii, persoane care au o experiență sau dispun de careva capacități fundamentale de management. Dacă privim fugitiv atestăm prezența doar a cadrelor didactice, și a unor exponenți care se consideră juriști, economiști neavînd o practică „simțitoare” în domeniu. Clar lucru acesta este un factor negativ care generează căderea raitingului formațiunii și migrația electoratului spre alte partide de dreapta, cum ar fi Partidul Democrația Acasă sau Partidul PACE.

Oamenii înțeleg că în Parlament urmează, de fapt, să ajungă persoane cu capacități care anterior au gestionat anumite segmente, inclusiv cele de stat și știu elementar cum funcționează mecanismul instituțional. Nu am nimic împotriva cadrelor didactice, ei fiind oamenii care cultivă în viitoarea generație a unor cunoștințe temeinice, dar puțini dintre ei cunosc ce ar fi asta procesul legislativ, ce atribuții și drepturi are un deputat, cum poate un deputat să soluționeze problemele cetățenilor etc. Mult mai mult, nu au competențe esențiale asupra procesului de eleborare a actelor normative sau asupra prevederilor în general a legislației în vigoare.

Această lipsă de experiență, imposibilitatea de analiză și sinteză de care trebuie să dispună un parlamentar sau un viitor manager din structurile puterii executive generază apariția unor „emoții” de frică în rîndurile candidaților PAS față de oponenții care au aceste abilități enunțate supra.

Reieșind din ultimele evenimente devine tot mai clar că principalul oponent în acaestă campanie pentru PAS este Partidul Acasă Construim Europa (PACE).

Frica PAS-ului față de PACE se vede cu ochiul liber. Impedimentele create la deschiderea contului electoral și recentele declarații ale secretarului general – Andrei Spînu despre faptul că s-ar organiza câteva grupuri de provocatori, care să atace sediile PAS, Administrația Prezidențială și locuințele mai multor lideri ai partidului, demonstrează de fapt, starea de agonie a formațiunii respective, iar toate cele ce se vociferează de către membrii PAS sunt niște convulsii nechibzuite și lipsite de subtext factologic.

Or, e stupid când în țară sunt candidați, lideri politici penali, implicați în acte de corupție, escrocherie, spălare a banilor cărora li se deschid ușor conturi electorale spre exemplu, iar unei formațiuni care nu are astfel de “exemplare” în listă îi este artificial îngrădit acest drept. În acest context putem menționa toți acei zeci de candidați PAS care unul cîte unul, la fiecare dezvăluire a lui Cavcaliuc zboară din listele PAS pentru infracțiunile ce le au în spate. Totuși, în virtutea acestor situații formațiunii Acțiune și Solidaritate i-a fost deschis liber “fondul electoral”.

Această fobie, spaimă mai bine zis, a condus inclusiv la faptul ca Maia Sandu să își permită să ia apărare PAS-ului, cu toate că a declarat că nu se va implica în campanie în favoarea acestui partid. Or, cum ea menționa trebuie să respectăm legea, iar funcția de președinte presupune că nu poți fi membru de partid, și, logic nu ai nici un drept legal sau moral să iai apărarea acestuia.

În acest contex, la un post de televiziune, Maia Sandu a coborât la cel mai josnic nivel luând apărarea Natei Albot, persoană consumatoare de droguri, fapt confirmat prin documentele prezentate de liderul PACE – Gheorghe Cavcaliuc. Ea a menționat atunci despre Cavcaliuc că acesta “Încearcă să intimideze oameni onești…..De ce acest tipaj de oameni nu este sancționat? ”.

Or, ea a plasat-o pe Nata Albot în rîndurile oamenilor onești. Nu am știut că potrivit principiilor Președintei și a PAS-ului un om onest este acela care consumă droguri …

Nu știu de ce, dar consider că această frică este generată inclusiv de faptul că spre exemplu, Partidul Politic PACE a semnalat la CEC o serie de nereguli admise de PAS în rapoartele de finanțare a campaniei electorale sau că PACE vine cu documente asupra ilegalităților membrilor PAS. Iar toate aceste stări de anxietate se soldează deja cu acțiuni necontrolabile, cum ar fi cazul de la Căușeni cînd un membru din PAS a agresat fizic o femeie, reprezentantă a Partidului PACE și s-a ascuns apoi în spatele altor bărbați de lângă cortul PAS.

Totul este interesant, dar cel mai original este anume cazul cînd un partid care se declară “onest” și ”bun” recurge la astfel de metode “и падает ниже плинтуса.”

… Oare nu cumva Gheorghe Cavcaliuc este, de fapt, acel om bun și onest din politiciul moldovenesc care poate opri cu adevărat schemele de corupție, escrocherii, trafic de influiență și reprezintă cu adevărat lupta cu corupția în țara noastră etc ?!

Autor: Victor Berov

In this article