Incident cu implicarea unei drone pe Aeroportul Chișinău

Prin intermediul sistemului de raportare a evenimentelor de aviație civilă, la adresa Autoritatății Aeronautice Civile (AAC) au parvenit informații cu privire la un eveniment, neconfirmat, de incursiune a...

Prin intermediul sistemului de raportare a evenimentelor de aviație civilă, la adresa Autoritatății Aeronautice Civile (AAC) au parvenit informații cu privire la un eveniment, neconfirmat, de incursiune a unui aparat de zbor fără pilot la bord (dronă), care s-a petrecut pe Aeroportul Internațional Chișinău, în data de 20 noiembrie, curent, se arată într-un comunicat al Autorității Aeronautice Civile din Republica Moldova. Urmare evenimentului a fost demarată procedura de investigare, despre rezultatele căreia Autoritatea Aeronautică Civilă va reveni ulterior. 

În ultimii ani vânzarea de drone pentru uz personal înregistrează o popularitate tot mai mare, ceea ce reprezintă o provocare atât pentru regulator, cât și pentru utilizatorii spațiului aerian. Această tendință este înregistrată nu doar la nivel național, dar și în întreaga lume. Deși utilizatorii aparatelor de zbor fără pilot la bord consideră inofensivă această activitate, totuși nerespectarea prevederilor cadrului național de reglementare pot provoca riscul apariției unor incidente cu grave consecințe negative asupra siguranței aeronavelor civile și a pasagerilor aflați la bord, securității aeroportuare, suspendarea temporară a zborurilor etc.

Pentru a aduce mai multă claritate cu referire la riscurile și consecințele pilotării neautorizate a dronelor, AAC a demarat o campanie de informare, la nivel național, privind regulile de utilizare a aeronavelor fără pilot. În acest context, Autoritatea Aeronautică Civilă mizează pe responsabilitatea civică a cetățenilor privind utilizarea în siguranță a dronelor și amintește că operarea oricărui tip de aeronave fără pilot pe teritoriul Republicii Moldova în spațiul aerian controlat și în zonele din apropierea aeroporturilor, aerodromurilor, precum și zone cu restricții (baze militare, obiecte strategice ale statului, obiecte administrative de stat etc.) este interzisă, iar pentru nerespectare este pasibilă atragerea la răspunderea contravențională în temeiul Art. 208 al. 1 din Codul Contravențional.

sursa: dosarmedia.md

In this article