Încă un dosar pe numele lui Veaceslav Platon

Încă un dosar penal pe numele omului de afaceri Veaceslav Platon a fost trimis în judecată, anunță Procuratura Anticorupție. Potrivit acuzatorului de stat, dosarul este legat de fabricarea...

Încă un dosar penal pe numele omului de afaceri Veaceslav Platon a fost trimis în judecată, anunță Procuratura Anticorupție.

Potrivit acuzatorului de stat, dosarul este legat de fabricarea şi punerea în circulaţie a cardurilor false, în interesul organizaţiei criminale şi spălarea banilor – infracţiuni săvârşite în proporţii deosebit de mari.

Potrivit procurorilor anticorupție, la începutul anului 2013, Platon, deţinând, prin intermediul persoanelor fizice şi juridice interpuse, pachetul majoritar de acţiuni al BC „Moldindconbank” SA și acţionând în calitate de organizator şi conducător al organizaţiei criminale şi urmărind scopul denigrării imaginii publice a unei judecătoare din cadrul Curţii Supreme de Justiţie, a dobândit, în circumstanţe necunoscute, copia actelor de identitate ale magistratei.

Ulterior, din spusele procurorilor, prin intermediul membrilor grupului criminal organizat, Platon ar fi deschis la o bancă din străinătate un cont de depozit pe numele magistratei, pe care a depozitat suma de 300.000 euro.

Procurorii spun că acea sumă de 300 de mii de euro rezulta din venituri ilicite, obţinute în urma organizării tranzitării lor prin acte și documente de executare fictive, cu instigarea angajaţilor instituţiei financiare, a executorilor judecătoreşti şi a magistraţilor din Republica Moldova de a abuza de funcţiile lor la întocmirea şi emiterea documentelor false.

Ulterior, utilizând cardul bancar fals și copia actelor de identitate pe numele magistratei, prin intermediul POS-terminalului din cadrul filialei Centru a BC „Moldindconbank” SA, Veaceslav Platon ar fi dispus punerea în circulaţie a cardului vizat, în lipsa și fără cunoștință de a cauză a judecătoarei, efectuând extragerea continuă, prin intermediul a 99 de operaţiuni bancare a sumei de 297.000 USD.

Dacă vina lui Platon va fi demonstrată în acest dosar, atunci acesta mai riscă până la zece ani de închisoare.

In this article


Join the Conversation