În pofida poziției autorităților, Moldova a sărbătorit Ziua Victoriei într-un mod inedit

Potrivit politologului Ian Lisnevschi, sărbătoarea trecută a arătat că, indiferent de cât de mult încearcă politicienii să divizeze societatea sau să schimbe semnificația acestei zile – pentru majoritatea...

Potrivit politologului Ian Lisnevschi, sărbătoarea trecută a arătat că, indiferent de cât de mult încearcă politicienii să divizeze societatea sau să schimbe semnificația acestei zile – pentru majoritatea moldovenilor, ucrainenilor, polonezilor, rușilor și altor națiuni, această zi rămâne a fi Ziua Victoriei, ziua în care s-a încheiat Marele Război pentru Apărarea Patriei și a venit pacea.

“Încercările partidului de guvernământ de a lega această sărbătoare de evenimentele actuale din Ucraina și de a reduce semnificația acestei sărbători nu au făcut decât să provoace o reacție din partea societății. Oamenii au ieșit în stradă și au participat la evenimentele dedicate Zilei Victoriei și mai masiv decât în anii precedenți.

Încercarea unor politicieni de a rescrie istoria în Republica Moldova a eșuat. Ziua de 9 mai este o dată sacră pentru majoritatea covârșitoare a cetățenilor din Moldova.

Astăzi, este ușor pentru unii politicieni, vorbind cu presa loială, să minimalizeze importanța acestei zile, deoarece zeci de milioane de civili au fost uciși: doar în lagărele naziste Buchenwald au fost uciși 56 de mii de oameni, Belzec – 600 de mii de oameni au fost uciși, Bergen-Belsen – 70 de mii.
Lagărul Bogdanovka din Ucraina – 160 de mii de oameni, inclusiv un număr mare de moldoveni, iar lagărul a existat doar 3 luni. Într-o lună, numai în acest lagăr au fost exterminați 55 de mii de femei și copii.
Darnitsa – 68 de mii, Dachau – 42 de mii, Majdanek – 78 de mii, Theresienstadt – 15 mii de copii au fost uscați de sânge care a fost folosit pentru soldații răniți. Copiii erau saci pentru sânge. Oswincim 1,1 milioane de morți.
Și asta nu reprezintă nici măcar 1% din atrocități. Aceste cifre sunt îngrozitoare pentru toată lumea. Victoria poporului nostru asupra atrocităților fasciste unește națiunile prietene, în timp ce, politicienii încearcă să le dezbine.

Cât de prostesc pare să demolezi monumentul gropii comune, unde sunt îngropați soldații Frontului 2 ucrainean, din Ucraina, Polonia și Moldova. Și totuși, fronturile 2 și 3 ucrainene au eliberat și Moldova.

Politicienii cred că, încercând să distrugă memoria Marelui Război pentru Apărarea Patriei, prin politizarea Zilei Victoriei, pot diviza națiunile, dar se înșeală amarnic, deoarece sentimentele de nedreptate față de bunicii căzuți pentru o Europă liberă sunt cele care le unesc și mai mult, creând cea mai puternică opoziție față de liderii actuali din multe țări. Iar această opoziție este un popor ai căror strămoși au învins cele mai crude masacre ale copiilor, i-au învins pe cei care au făcut experimente și au gazat civili, un popor care a suferit în tot acest timp și a învins pe 9 mai.

Iar atunci când autoritățile moldovenești se confruntă cu toate acestea, ele nu fac decât să întoarcă societatea împotriva lor. Însă amploarea cu care s-au desfășurat anul acesta evenimentele dedicate Zilei Victoriei este o dovadă vie a acestui lucru.

Autor: Ian Lisnevschi

In this article