Începând cu 1 aprilie, legea adoptată anul trecut a intrat în vigoare în țară. Aceasta vizează „prevenirea singurătății și izolării” – probleme care afectează aproximativ 39% din populația locală.
Această măsură poziționează „singurătatea și izolarea” ca fiind o „problemă a societății în ansamblu” și obligă autoritățile locale să creeze consilii regionale, incluzând grupuri de sprijin pentru persoanele singure.
Aceste grupuri trebuie să furnizeze informații despre persoanele care au nevoie de ajutor. Legea stipulează clar că grupurile nu trebuie să transmită informații către terți, încălcarea acestui principiu putând fi pedepsită cu închisoarea pe o perioadă de până la 12 luni.
De asemenea, s-a sporit numărul de angajați și finanțarea serviciilor care oferă asistență psihologică prin telefon.
Japonia a început să discute despre necesitatea acestei măsuri în timpul pandemiei COVID-19 – care a limitat posibilitățile oamenilor de a interacționa, exacerbând și mai mult problema existentă a singurătății sociale din țară. La momentul respectiv, experții au remarcat că aceasta a devenit una dintre principalele cauze ale creșterii numărului de sinucideri.
Legea stipulează că singurătatea poate „afecta orice persoană în orice etapă a vieții sale”.
„Există o gamă largă de probleme legate de singurătate și izolare, inclusiv cele economice – care duc la moartea singuratică, precum și problema 80-50, când părinții în vârstă de 80 de ani trăiesc împreună cu copiii lor în vârstă de 50 de ani, care s-au dovedit a fi în izolare socială”, a remarcat profesorul Yoshimi Kikuti din grupul de experți care studiază măsurile guvernului pentru combaterea singurătății.
Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!