În atenția cetățenilor: Simulare generală pentru Summit – duminică 14 mai. Interval orar 09:00-14:00

Duminică, 14 mai, începând cu ora 09:00, timp de 5 ore, autoritățile responsabile pentru securitatea Summitului organizează o repetiție generală pentru asigurarea bunei desfășurări a evenimentului internațional din...

Duminică, 14 mai, începând cu ora 09:00, timp de 5 ore, autoritățile responsabile pentru securitatea Summitului organizează o repetiție generală pentru asigurarea bunei desfășurări a evenimentului internațional din 1 iunie, care va avea loc în Republica Moldova.

 

În acest context, vor fi instituite perimetre de securitate în zona centrală a orașului Chișinău. Subsecvent, se vor aplica restricționări temporare de trafic pentru arterele principale din sectoarele Centru și Botanica ale capitalei, cât timp coloanele oficiale se vor deplasa către locația unde se organizează Summitul. La fel, vor fi unele limitări de trafic pe traseele Bulboaca-Chișinău și revers.

 

Scopul simulării generale din ziua de 14 mai constă în îmbunătățirea lucrului și cooperării la nivel interinstituțional, precum și verificarea concepției integrate de securitate.

 

De asemenea, se are în vedere însușirea de către forțele participante a misiunilor de securitate și a modului de rezolvare a unor situații tactice.

 

Totodată, se va menține un nivel adecvat de siguranță și securitate luând în calcul respectarea vieții cotidiene a tuturor cetățenilor.

Populația va fi informată din timp despre activitățile care au loc în timpul desfășurării simulării, în acest sens fiind publicate informații și hărți cu trasee alternative recomandate pentru evitarea aglomerărilor și facilitarea deplasărilor în Chișinău și zonele adiacente.

 

Poliția face apel la conducătorii auto să dea dovadă de înțelegere față de eventualele dificultăți din trafic, să își păstreze calmul și să nu uite de politețea rutieră. De asemenea, cel mai indicat este ca cetățenii să își planifice din timp traseul de deplasare pentru ziua de 14 mai, în intervalul orelor 09:00-14:00, accesând drumurile adiacente Aeroportului Internațional Chișinău, evitând arterele principale ale capitalei, precum și deplasarea în acest interval de timp pe ruta Chișinău – Bulboaca și revers.

 

Datorită antrenamentelor din cadrul simulării generale, autoritățile responsabile de securitatea Summitului informează cetățenii în legătură cu posibile întârzieri și aglomerări în traficul rutier din centrul Chișinăului și zonele limitrofe.

 

Din rațiuni de securitate, unele informații, inclusiv cele care prevăd restricționări, nu pot fi date publicității decât foarte aproape de momentul instituirii acestora. În context, autoritățile naționale fac apel la înțelegere din partea cetățenilor pentru incomoditățile generate de lipsa informării prealabile.

 

Autoritățile mizează pe atitudinea proactivă a cetățenilor în tot angrenajul de pregătiri pentru acest eveniment de anvergură care va avea loc în țara noastră, în localitatea Bulboaca.

 

Măsurile de securitate, care vor fi aplicate pentru Summitul CPE, sunt la standarde internaționale și vor fi instalate gradual având un nivel sporit de flexibilitate, astfel încât  inconveniențele să fie cât mai reduse pentru cetățeni.

 

În atenție mass-media: oportunitățile de realizare a materialelor în legătură cu simularea generală pot fi efectuate în afara perimetrelor de securitate pentru a nu fi afectată desfășurarea antrenamentului general.

 

În mod special se are în vedere, acreditarea exclusivă la simularea din 14 mai, pentru jurnaliștii care doresc să relateze pe larg evenimentul. Astfel, se are în vedere organizarea unor pooluri de presă (locații speciale amenajate pentru jurnaliști) pe traseele de deplasare a coloanelor oficiale în zona sterilă de securitate. În acest sens, jurnaliștii sunt invitați să depună cereri de acreditare temporară până pe data de 12 mai, ora 15:00, la adresa: [email protected]. (https://mai.gov.md/ro/node/[email protected])

 

Informații cu privire la documentele de acreditare temporară pentru simularea generală din data de 14 mai le găsiți la https://mai.gov.md/ro/acreditare-jurnalisti.

 

Precizare: acreditarea temporară pentru 14 mai nu este valabilă pentru Summitul CPE care va avea loc pe 1 iunie.

 

Din GMSS-CPE fac parte comunicatorii instituțiilor naționale din domeniul ordinii publice, securității și apărării naționale: Ministerul  Afacerilor Interne cu Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Migrație, Inspectoratul General de Carabinieri, Academia „Ștefan cel Mare” a MAI; Serviciul de Protecție și Pază de Stat; Serviciul de Informații și Securitate; Ministerul Apărării; Procuratura Generală; Autoritatea Aeronautică Civilă; Administrația Națională a Penitenciarelor.

In this article